fbpx

Grikiai

Grikiai – tai  rūgtinių augalų gentis (šaltinis: https://lt.wikipedia.org/). Grikiuose gausu B grupės vitaminų (ypač vitamino B2 ir vitamino B3) bei mineralų (vario, magnio, mangano, fosforo). Klinikinių tyrimų duomenys rodo, kad grikiai gali padėti sumažinti blogojo cholesterolio kiekį kraujyje ir padėti užkirsti kelią širdies ligoms.

Tad palyginkime šiuos produktus tarpusavyje bei su kitais produktais, kuriuose gausu angliavandenių. Produktus lyginsime pagal kaloringumą, makroelementus (angliavandeniai, baltymai, riebalai), cukraus ir maistinių skaidulų kiekį, kuris yra 100 gramų produkto. Lygindami du produktus kiekvienoje lentelėje, optimalesnį kiekvieno minėto parametro kiekį žymėsime žalia spalva, o mažiau optimalų – raudona spalva. Jeigu dviejų produktų kažkurie parametrai sutaps, žymėsime juos vienodomis spalvomis.

Palyginimų duomenys paimti iš mūsų sukurtos kalorijų skaičiuoklės, kurią privalo išbandyti ir naudoti kiekvienas, kuris prisižiūri savo mitybą.

Tad pradedam!

grikiai ryziai
g/100 gr. produkto
Grikiai
Ryžiai (ilgagrūdžiai)
Kalorijų
349
351
Angliavandenių
69.3
78.4
Baltymų
12.6
6.9
Riebalų
3.1
0.6
Glikeminis indeksas
40
60
Cukraus
0.7
0.1
Skaidulų
5.9
1.3
grikiai rudieji ryziai
g/100 gr. produkto
Grikiai
Ryžiai (rudieji)
Kalorijų
349
372
Angliavandenių
69.3
77.2
Baltymų
12.6
7.9
Riebalų
3.1
2.6
Glikeminis indeksas
40
45
Cukraus
0.7
0.9
Skaidulų
5.9
4
grikiai bulves
g/100 gr. produkto
Grikiai
Bulvės
Kalorijų
349
82
Angliavandenių
69.3
18
Baltymų
12.6
2
Riebalų
3.1
0
Glikeminis indeksas
40
65
Cukraus
0.7
0.3
Skaidulų
5.9
1.6
grikiai batatai
g/100 gr. produkto
Grikiai
Batatai
Kalorijų
349
86
Angliavandenių
69.3
20
Baltymų
12.6
1.5
Riebalų
3.1
0.1
Glikeminis indeksas
40
65
Cukraus
0.7
4.2
Skaidulų
5.9
3
grikiai juoda duona
g/100 gr. produkto
Grikiai
Duona (juoda)
Kalorijų
349
225
Angliavandenių
69.3
46.5
Baltymų
12.6
7.5
Riebalų
3.1
1
Glikeminis indeksas
40
65
Cukraus
0.7
1.9
Skaidulų
5.9
10
grikiai balta duona
g/100 gr. produkto
Grikiai
Duona (balta)
Kalorijų
349
270
Angliavandenių
69.3
49
Baltymų
12.6
10
Riebalų
3.1
3.4
Glikeminis indeksas
40
71
Cukraus
0.7
5.2
Skaidulų
5.9
9.1
grikiai avizos
g/100 gr. produkto
Grikiai
Avižiniai dribsniai
Kalorijų
349
336
Angliavandenių
69.3
50
Baltymų
12.6
11
Riebalų
3.1
6
Glikeminis indeksas
40
60
Cukraus
0.7
1.1
Skaidulų
5.9
9
grikiai makaronai
g/100 gr. produkto
Grikiai
Makaronai (nepilno grūdo)
Kalorijų
349
360
Angliavandenių
69.3
74
Baltymų
12.6
12
Riebalų
3.1
2
Glikeminis indeksas
40
70
Cukraus
0.7
2.6
Skaidulų
5.9
3.2
grikiai pilnagrudziai makaronai
g/100 gr. produkto
Grikiai
Makaronai (pilno grūdo)
Kalorijų
349
359
Angliavandenių
69.3
71.6
Baltymų
12.6
12.9
Riebalų
3.1
2.3
Glikeminis indeksas
40
37
Cukraus
0.7
0
Skaidulų
5.9
9.6

Palyginimų išvados:

*Nors grikiuose gausu baltymų, tačiau šie baltymai yra augalinės kilmės, o tai reiškia, kad jie nėra tokie vertingi kaip gyvulinės kilmės baltymai, todėl kartu būtina valgyti ir gyvulinių baltymų turintį produktą (pvz. mėsa, žuvis).

*Grikiai yra optimalus angliavandenių šaltinis.

*Grikių glikeminis indeksas yra žemesnis, todėl jų suvalgius ilgiau jausite sotumo jausmą.

*Grikiai praktiškai neturi jokio cukraus savo sudėtyje, o juos sudaro sudėtiniai angliavandeniai, todėl juos valgant, energijos lygis nešokinės ir bus tolygesnis, todėl sumažės tikimybė pajausti energijos išsekimą ir „alkio priepuolį“.

*Grikiuose gausu maistinių skaidulų, kurios padeda judėti maistui per visą žarnyną ir gerina virškinimą bei valo mūsų organizmą.

*Grikiai yra vienas vertingiausių angliavandenių šaltinių, lyginant su kitais produktais.

Jeigu tave domina platesnė informacija apie populiariausius produktus ir nori sužinoti daugiau išskirtinės naudingos informacijos apie maisto produktus, mitybos principus bei sveiką gyvenseną, tuomet griebk mūsų elektroninę knygą „28 dienų POKYČIAI“ ir pradėk savo transformaciją jau šiandien!

Sveiki, klausimus rašykite ČIA ;)