Išrūgų Izoliatas

Izoliatas – tai viena iš proteino rūšių, pasižyminti aukštesne kokybe, didesniu baltymų kiekiu porcijoje, mažesniu kalorijų, angliavandenių ir riebalų kiekiu. Todėl išrūgų baltymų izoliatas puikiai tiks tiems, kas laikosi griežtesnio mitybos rėžimo. Skaityti daugiau (tekstas apačioje)

Turinys

Kas yra izoliatas?

Izoliatas – tai aukštos biologinės vertės baltyminis kokteilis.

Nors išrūgų izoliatas turi mažai cukraus ir angliavandenių, tačiau pasižymi puikiu skoniu, kuris niekuo nenusileidžia įprastiems whey proteino milteliams.

Kuo skiriasi išrūgų proteinas ir izoliatas?

Yra keletas maistinių skirtumų tarp išrūgų baltymų (whey) ir izoliato.

Šiuos skirtumus lemia apdorojimo metodai.

Kai skystos išrūgos išgaunamos kaip šalutinis sūrio ar jogurto gamybos produktas, jose atliekami keli apdorojimo etapai, siekiant padidinti baltymų kiekį.

Pasiekus pakankamą baltymų koncentraciją, skystį galima išdžiovinti, kad susidarytų išrūgų proteino milteliai, kuriuos sudaro iki 80% baltymų. 

Likusiuose 20% išrūgų proteino miltelių yra angliavandenių bei riebalų.

Jei riebalų ir angliavandenių kiekiui išrūgose sumažinti naudojami skirtingi perdirbimo etapai, galima pagaminti išrūgų proteino izoliato miltelius, kuriuose yra 90% ar daugiau baltymų pagal masę.

Apskritai, perdirbimo etapai, naudojami gaminant izoliatą, padidina baltymų kiekį ir sumažina riebalų bei angliavandenių kiekį vienoje porcijoje.

Tačiau aminorūgščių rūšys, esančios abiejose išrūgų formose, yra beveik identiškos, nes jos gaunamos iš tų pačių baltymų.

Žemiau esančioje lentelėje parodyti pagrindiniai skirtumai tarp įprasto baltyminio proteino ir izoliato (paimant kelių mūsų parduodamų produktų vidurkius), vienoje porcijoje:

G / PRODUKTO PORCIJOJE
Išrūgų proteinas
Išrūgų izoliatas
Apdorojimas
Mažesnis
Didesnis
Baltymų
Apie 20 g
Apie 25 g
Angliavandenių
Iki 4 g
iki 1 g
Riebalų
Iki 2 g
Iki 1 g
Laktozės
Iki 4 g
Iki 1 g
Kaina
Mažesnė
Didesnė

Išrūgų proteino izoliatas turi ne tik mažesnį bendrą angliavandenių kiekį, bet ir mažiau laktozės.

Tai reiškia, kad tai gali būti geresnis pasirinkimas tiems, kurie netoleruoja laktozės.

Nepaisant to, laktozės kiekis abiejose išrūgų baltymų formose gali būti pakankamai mažas, kad galėtų vartoti laktozės netoleruojantys asmenys.

Be maistinių skirtumų, šių dviejų rūšių išrūgų kainos skiriasi.

Paprastai išrūgų proteino izoliatas yra brangesnis nei įprastas išrūgų proteinas.