fbpx

Avižos

Avižos– tai miglinių šeimos augalų gentis (šaltinis: https://lt.wikipedia.org/). Avižose gausu svarbių žmogui mineralų (kalio, fosforo, cinko, chromo, fluoro) ir vitaminų (vitaminų A, E, B1, B2, B6). Avižinėje košėje gausu ląstelienos, kuris padeda virškinimui ir valo organizmą.

Tad palyginkime šiuos produktus tarpusavyje bei su kitais produktais, kuriuose gausu angliavandenių. Produktus lyginsime pagal kaloringumą, makroelementus (angliavandeniai, baltymai, riebalai), cukraus ir maistinių skaidulų kiekį, kuris yra 100 gramų produkto. Lygindami du produktus kiekvienoje lentelėje, optimalesnį kiekvieno minėto parametro kiekį žymėsime žalia spalva, o mažiau optimalų – raudona spalva. Jeigu dviejų produktų kažkurie parametrai sutaps, žymėsime juos vienodomis spalvomis.

Palyginimų duomenys paimti iš mūsų sukurtos kalorijų skaičiuoklės, kurią privalo išbandyti ir naudoti kiekvienas, kuris prisižiūri savo mitybą.

Tad pradedam!

avizos ryziai
g/100 gr. produkto
Avižiniai dribsniai
Ryžiai (ilgagrūdžiai)
Kalorijų
336
351
Angliavandenių
50
78.4
Baltymų
11
6.9
Riebalų
6
0.6
Glikeminis indeksas
60
60
Cukraus
1.1
0.1
Skaidulų
9
1.3
avizos rudieji ryziai
g/100 gr. produkto
Avižiniai dribsniai
Ryžiai (rudieji)
Kalorijų
336
372
Angliavandenių
50
77.2
Baltymų
11
7.9
Riebalų
6
2.6
Glikeminis indeksas
60
45
Cukraus
1.1
0.9
Skaidulų
9
4
avizos grikiai
g/100 gr. produkto
Avižiniai dribsniai
Grikiai
Kalorijų
336
349
Angliavandenių
50
69.3
Baltymų
11
12.6
Riebalų
6
3.1
Glikeminis indeksas
60
40
Cukraus
1.1
0.7
Skaidulų
9
5.9
avizos bulves
g/100 gr. produkto
Avižiniai dribsniai
Bulvės
Kalorijų
336
82
Angliavandenių
50
18
Baltymų
11
2
Riebalų
6
0
Glikeminis indeksas
60
65
Cukraus
1.1
0.3
Skaidulų
9
1.6
avizos batatai
g/100 gr. produkto
Avižiniai dribsniai
Batatai
Kalorijų
336
86
Angliavandenių
50
20
Baltymų
11
1.5
Riebalų
6
0.1
Glikeminis indeksas
60
65
Cukraus
1.1
4.2
Skaidulų
9
3
avizos juoda duona
g/100 gr. produkto
Avižiniai dribsniai
Duona (juoda)
Kalorijų
336
225
Angliavandenių
50
46.5
Baltymų
11
7.5
Riebalų
6
1
Glikeminis indeksas
60
65
Cukraus
1.1
1.9
Skaidulų
9
10
avizos balta duona
g/100 gr. produkto
Avižiniai dribsniai
Duona (balta)
Kalorijų
336
270
Angliavandenių
50
49
Baltymų
11
10
Riebalų
6
3.4
Glikeminis indeksas
60
71
Cukraus
1.1
5.2
Skaidulų
9
9.1
avizos makaronai
g/100 gr. produkto
Avižiniai dribsniai
Makaronai (nepilno grūdo)
Kalorijų
336
360
Angliavandenių
50
74
Baltymų
11
12
Riebalų
6
2
Glikeminis indeksas
60
70
Cukraus
1.1
2.6
Skaidulų
9
3.2
avizos pilnagrudziai makaronai
g/100 gr. produkto
Avižiniai dribsniai
Makaronai (pilno grūdo)
Kalorijų
336
359
Angliavandenių
50
71.6
Baltymų
11
12.9
Riebalų
6
2.3
Glikeminis indeksas
60
37
Cukraus
1.1
0
Skaidulų
9
9.6

Palyginimų išvados:

*Nors avižose gausu baltymų, tačiau šie baltymai yra augalinės kilmės, o tai reiškia, kad jie nėra tokie vertingi kaip gyvulinės kilmės baltymai, todėl būtina valgyti ir gyvulinių baltymų turintį produktą (pvz. kiaušiniai, proteino kokteilis).

*Avižos turi mažiau angliavandenių nei dauguma kitų lygintų produktų.

*Avižos turi beveik neturi  cukraus savo sudėtyje, taip pat avižas sudaro sudėtiniai angliavandeniai, todėl jas valgant, energijos lygis nešokinės ir bus tolygesnis, todėl sumažės tikimybė pajausti energijos išsekimą ir „alkio priepuolį“.

*Avižose gausu maistinių skaidulų, kurios padeda judėti maistui per visą žarnyną ir gerina virškinimą bei valo mūsų organizmą.

*Avižų glikeminis indeksas, lyginant su kitais produktais, yra gana aukštas, tačiau tą kompensuoja didelis maistinių skaidulų kiekis, kuris padeda palaikyti sotumo jausmą ilgiau.

Jeigu tave domina platesnė informacija apie populiariausius produktus ir nori sužinoti daugiau išskirtinės naudingos informacijos apie maisto produktus, mitybos principus bei sveiką gyvenseną, tuomet griebk mūsų elektroninę knygą „28 dienų POKYČIAI“ ir pradėk savo transformaciją jau šiandien!

Sveiki, klausimus rašykite ČIA ;)