Transriebalai – Kas Tai Yra?

transriebalai

Transriebalai yra žinomi kaip nesveikieji riebalai, tačiau ne kiekvienas yra girdėjęs kodėl.

Net laikantis riebalų pagrindu sudarytos keto dietos, vengiama valgyti produktus, kuriuose gausu “blogųjų riebalų”.

Šiame straipsnyje rasite aktualią informaciją, kurią jums reikėtų žinoti apie transriebalus ir jų poveikį organizmui.

Turinys

Kas yra transriebalai?

Transriebalai (arba transriebalų rūgštys) yra nesočiųjų riebalų forma.

Jie būna natūralūs ir dirbtiniai.

transriebalai

Natūralių transriebalų galima rasti galvijų, t. y. avių ir ožkų, mėsoje ir pieno produktuose. 

Jie susidaro natūraliai, kai šių gyvūnų skrandyje esančios bakterijos virškina žolę.

Šios rūšys paprastai sudaro 2–6 % riebalų dalį pieno produktuose ir 3–9 % riebalų dalį jautienoje ir ėrienoje.

Tačiau pieno ir mėsos valgytojai neturėtų jaudintis.

Keliose apžvalgose padaryta išvada, kad saikingas šių riebalų vartojimas nėra kenksmingas.

Žinomiausi natūralūs transriebalai yra konjuguota linolo rūgštis (CLA), kuri randama pieno riebaluose. 

Manoma, kad CLA yra naudinga, todėl ji platinama ir kaip maisto papildas.

CLA turi riebalų degintojas (šių papildų pavyzdžių rasite šiek tiek žemiau).

Tačiau dirbtiniai transriebalai (dar vadinami pramoniniais transriebalais arba iš dalies hidrintais riebalais) – yra pavojingi jūsų sveikatai.

Šie riebalai susidaro, kai augaliniai aliejai yra chemiškai pakeičiami, kad išliktų kieti kambario temperatūroje, o tai suteikia jiems daug ilgesnį galiojimo laiką.

Hidrintų riebalų galima rasti jau pagamintuose prekybos centrų tortuose ar pyraguose, daugumoje varškės sūrelių, traškučiuose, greitame maiste. Kitaip tariant, įprastas cheat meal sunkiai apsieina be šių riebalų.

Ar transriebalai kenkia širdžiai?

Dirbtiniai transriebalai gali padidinti kraujo spaudimą ir širdies ligų riziką.

Daugelio klinikinių tyrimų metu žmonės, kurie vartojo transriebalus, o ne kitus riebalus ar angliavandenius, patyrė reikšmingą blogojo cholesterolio padidėjimą, o gerojo cholesterolio kiekis nepadidėjo.

Tuo tarpu dauguma kitų riebalų linkę didinti tiek blogąjį, tiek gerąjį cholesterolį.

Panašiai ir kitų maisto riebalų pakeitimas transriebalais žymiai padidina bendrojo ir gerojo cholesterolio santykį ir neigiamai veikia lipoproteinus, kurie abu yra svarbūs širdies ligų rizikos veiksniai.

Iš tiesų, daugelis stebėjimo tyrimų sieja hidrintų riebalų vartojimą su padidėjusia širdies ligų rizika.

hidrinti riebalai sveikata 1

Ar transriebalai sukelia diabetą?

Ryšys tarp transriebalų ir diabeto rizikos nėra visiškai aiškus.

Didelis tyrimas, kuriame dalyvavo daugiau nei 80 000 moterų, parodė, kad toms moterims, kurios vartojo daugiausiai transriebalų, diabeto rizika buvo 40 % didesnė.

Tačiau du panašūs tyrimai nerado ryšio tarp transriebalų vartojimo ir diabeto.

Keletas tyrimų, tiriančių transriebalus ir diabeto rizikos veiksnius, tokius kaip atsparumas insulinui ir cukraus kiekis kraujyje, rodo nenuoseklius rezultatus.

Be to, tyrimai su gyvūnais atskleidžia, kad dideli transriebalų kiekiai kenkia insulino ir gliukozės funkcijai.

Pažymėtina, kad 6 metus trukusiame tyrime su beždžionėmis, naudojant mitybos rėžimą, kuriame gausu transriebalų (jie sudarė  8 % dienos kalorijų), sukėlė atsparumą insulinui ir padidino vidinių pilvo riebalų bei fruktozamino – didelio cukraus kiekio kraujyje žymenį. 

Mūsų pačių patirtis taipogi rodo, kad transriebalai turi itin didelę įtaką pilvo riebalams. Kitus veiksnius sudėjome savo leidinyje, žvilgtelkite apačioje.

El. Leidinys. Kaip Numesti Pilvo Riebalus?

El. Leidinys. Kaip Numesti Pilvo Riebalus?

❌ Skirta tiems, kurie pavargo nuo kovos su pilvo riebalais ❤️ Informacija pateikta žingsnis po žingsnio principu, tai užtikrins…

Transriebalų ryšys su organizmo uždegimu

Manoma, kad per didelis uždegimas organizme yra pagrindinė daugelio lėtinių ligų, tokių kaip širdies ligos, diabetas ir artritas, priežastis.

Stebėjimo tyrimų metu nustatyta, kad transriebalai yra susiję su padidėjusiais uždegiminiais žymenimis, ypač žmonėms, kuriuos kamuoja kūno riebalų perteklius.

Transriebalų ryšys su kraujagyslių sveikata ir vėžio atsiradimu

Manoma, kad transriebalai pažeidžia vidinį jūsų kraujagyslių paviršių (endotelį).

Keturių savaičių tyrime, kurio metu sotieji riebalai buvo pakeisti transriebalais, gerojo cholesterolio kiekis sumažėjo 21%, o arterijų išsiplėtimas buvo sutrikęs 29%.

Kitame tyrime vidinio kraujagyslių paviršiaus (endotelio) disfunkcijos žymenys taip pat padidėjo, kai į mitybos rėžimą buvo įtraukta daug transriebalų.

Vis dėlto labai nedaug tyrimų ištyrė transriebalų poveikį vėžiui.

Atliekant didelio masto mokslinius tyrimus, nustatyta, kad transriebalų vartojimas prieš menopauzę buvo susijęs su padidėjusia krūties vėžio rizika po menopauzės.

Tačiau dvi apžvalgos rodo, kad vėžio ryšys su transriebalų vartojimu yra labai silpnas. Taigi reikia atlikti daugiau tyrimų būtent šiems veiksniams įrodyti.

Kaip išvengti transriebalų vartojimo?

Visiškai vengti transriebalų gali būti sudėtinga.

sumazinti hidrintu riebalu mityboje

Norint sumažinti transriebalų savo mityboje, svarbu atidžiai perskaityti etiketes. Venkite maisto produktų, kurių sudedamųjų dalių sąraše yra iš dalies hidrintų riebalų.

Tačiau etikečių skaitymas gelbsti ne visada. Kai kuriuose perdirbtuose maisto produktuose, pavyzdžiui, įprastuose augaliniuose aliejuose, yra transriebalų, tačiau jie nenurodomi etiketėje ar sudedamųjų dalių sąraše.

Taigi geriausia, ką galite padaryti, tai sumažinti perdirbtų maisto produktų kiekį savo racione.

Jeigu sunku tai padaryti dėl to, nes noras transriebalams yra didelis ar tiesiog nežinote, kuo juos pakeisti, mitybos planas yra išeitis!

Mitybos Planas

Mitybos Planas

❗ ĮSPĖJIMAS - rezultatai ir įgūdžiai išliks ilgam! ✅ Planas sudaromas pagal jūsų tikslą: svorio auginimas, metimas, savijautos gerinimas...…

Apibendrinimas

Dauguma maiste esančių transriebalų yra pavojingi jūsų sveikatai.

Nors natūralūs transriebalai iš gyvūninės kilmės produktų laikomi saugiais, kai vartojami nedideliais kiekiais, dirbtiniai transriebalai yra susiję su sveikatos problemomis, įskaitant širdies ligas.

Dirbtiniai transriebalai taip pat yra susiję su ilgalaikiu organizmo uždegimu, atsparumu insulinui ir II tipo diabetu, ypač turintiems antsvorio ar nutukusiems.

Nors blogųjų riebalų kiekis šiuolaikinėje mityboje sumažėjo, vidutinis suvartojamas kiekis vis dar kelia susirūpinimą.

Todėl rūpinkitės savo sveikata ir kiek įmanoma labiau apribokite transriebalų vartojimą!