Angliavandeniai suteikia kūnui energijos. Angliavandeniai daugiausia randami augaliniame maiste.
Jų taip pat yra pieno produktuose (pieno cukraus pavidalu), kurie vadinami laktoze.
Daug angliavandenių turintis maistas yra duona, makaronai, pupelės, bulvės, ryžiai ir grūdai.
Angliavandeniai atlieka keletą svarbių vaidmenų organizme, iš kurių bene svarbiausias yra energijos tiekimas.
Šiame straipsnyje sužinosime kas yra angliavandeniai, kokie yra angliavandenių tipai ir koks jų poveikis sveikatai.
Tad pradėkime nuo pat pradžių.
Kas yra angliavandeniai?
Angliavandeniai – tai pagrindinis kūno energijos šaltinis.
Jei žmogus nėra suvartojęs pakankamai angliavandenių, jo kūnas naudos baltymus ir riebalus kaip energijos šaltinį.
Žmonės taip pat gali gauti energijos iš maisto produktų, kuriuose yra baltymų ir riebalų, tačiau angliavandeniai yra pirmenybė organizmui.
Kūnas angliavandenius skaido į gliukozę, kuri yra pagrindinis smegenų ir raumenų energijos šaltinis.
Angliavandeniai yra vienas iš trijų makroelementų, kurie yra būtini organizmui. 1 gramas angliavandenių turi 4 kalorijas.
Kiti makroelementai yra baltymai ir riebalai. 1 gramas baltymų turi 4 kalorijas, o vienas gramas riebalų turi 9 kalorijas..
Angliavandeniai ir mityba
Paprastai žmonėms rekomenduojama per dieną suvartoti 45–65% savo dienos kalorijų normos būtent angliavandenių pavidalu.
Tačiau angliavandenių poreikis priklauso nuo daugelio veiksnių, įskaitant kūno svorį, fizinio aktyvumo lygį ir cukraus kiekio kraujyje kontrolę.
Angliavandeniai maisto produktuose būna įvairių formų:
- Maistinės skaidulos – tai angliavandenių rūšis, kurių organizmas negali lengvai virškinti. Natūraliai jo yra vaisiuose, daržovėse, riešutuose, sėklose, pupelėse ir sveikuose grūduose.
- Bendras cukrus, įskaitant cukrų, kuris natūraliai atsiranda maisto produktuose (pvz. pieno produktuose), taip pat pridėtinis cukrus, kuris dažniausiai randamas kepiniuose, saldumynuose ir desertuose. Organizmas labai lengvai virškina ir pasisavina cukrų.
- Cukraus alkoholiai – angliavandenių rūšis, kurios organizmas negali pilnai pasisavinti. Jie turi saldų skonį, tačiau turi mažiau kalorijų nei cukrus. Cukraus alkoholiai dedami į maistą kaip sumažinto kaloringumo (dar vadinami bekaloriai) saldikliai, pavyzdžiui, kramtomojoje gumoje, kepiniuose ir saldumynuose.
Maistinės skaidulos padeda skatinti reguliarų tuštinimąsi, mažina cukraus ir cholesterolio kiekį kraujyje ir gali padėti sumažinti žmogaus suvartojamų kalorijų kiekį.
Rekomenduojama, kad žmonės gautų 28 gramus maistinių skaidulų per dieną, laikydamiesi 2000 kalorijų dietos.
Viršijant rekomenduojamą pridėtinio cukraus dienos normą, gali padidėti rizika susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis, taip pat padidėja dantų ėduonies rizika.
Angliavandenių cheminė struktūra
Cheminėje angliavandenių struktūroje yra anglies, vandenilio ir deguonies atomų.
Angliavandeniai gali susijungti ir sudaryti grandines, kad susidarytų skirtingų tipų angliavandeniai.
Angliavandeniai gali būti monosacharidai, disacharidai arba polisacharidai.
Monosacharidai
Monosacharidai yra atskiri cukraus vienetai.
Dažniausi pavyzdžiai yra:
- gliukozė – pagrindinis organizmo energijos šaltinis;
- galaktozė – dažniausiai randama piene ir pieno produktuose;
- fruktozė – dažniausiai randama vaisiuose ir daržovėse.
Disacharidai
Disacharidai yra dvi sujungtos cukraus molekulės.
Dažniausi pavyzdžiai yra:
- laktozė – dažniausiai randama piene, kurią sudaro gliukozė ir galaktozė;
- sacharozė (stalo cukrus) – kurį sudaro gliukozė ir fruktozė.
Polisacharidai
Polisacharidai yra daugelio cukrų grandinės.
Jie gali būti sudaryti iš šimtų ar net tūkstančių monosacharidų.
Polisacharidai yra tarsi maisto atsargos gyvūnams ir augalams.
Dažniausi pavyzdžiai yra:
- glikogenas, kuris kaupia energiją kepenyse ir raumenyse;
- krakmolas, kurio gausu bulvėse, ryžiuose ir kviečiuose;
- celiuliozė – viena iš pagrindinių augalų struktūrinių komponentų.
Paprastieji ir sudėtiniai angliavandeniai
Monosacharidai ir disacharidai yra paprastieji angliavandeniai, o polisacharidai yra sudėtiniai angliavandeniai.
Paprastieji angliavandeniai maiste yra cukrus. Jie susideda tik iš vienos ar dviejų molekulių.
Jie greitai suteikia energijos, tačiau netrukus žmogus vėl pasijunta alkanas.
Maisto produktai: balta duona, cukrus ir saldainiai.
Sudėtiniai angliavandeniai sudaryti iš ilgų cukraus molekulių grandinių ir apima grūdus ir maistą, kuriame yra skaidulų.
Maisto produktai: vaisiai, daržovės, pupelės ir viso grūdo makaronai.
Sudėtiniai angliavandeniai maiste leidžia žmogui ilgiau jaustis sočiam ir turi daugiau naudos sveikatai nei paprastieji angliavandeniai, nes juose yra daugiau vitaminų, mineralų ir skaidulų.
Angliavandeniai ir nutukimas
Kai kurie teigia, kad pasaulinis nutukusių žmonių skaičiaus augimas yra susijęs su dideliu angliavandenių vartojimu. Tačiau daug veiksnių prisideda prie nutukimo skaičiaus didėjimo.
Nutukimą skatinantys veiksniai:
- mažesnis fizinio aktyvumo lygis;
- dažnesnis itin perdirbto (greito) maisto vartojimas;
- retesnis šviežių produktų vartojimas;
- per didelės valgymo porcijos, kurios padidina suvartojamų kalorijų kiekį;
- trumpesnė kokybiško miego trukmė;
- genetiniai veiksniai;
- stresas ir emociniai veiksniai.
Kaip organizmas apdoroja angliavandenius?
Kūnas angliavandenius skaido į gliukozę, todėl angliavandeniai kūnui tampa kaip:
- nuolatinis energijos šaltinis kūno funkcijoms palaikyti;
- greitas ir momentinis energijos šaltinis sportuojant;
- energijos rezervas, kurį organizmas kaupia raumenyse ir kepenyse, o prireikus – panaudoja.
Jei organizmas jau sukaupia pakankamai energijos ir jos daugiau nebereikia, tuomet gliukozė paverčiama kūno riebalais.
Gliukozė negali likti kraujyje, nes gali būti žalinga ir net toksiška.
Po to, kai žmogus suvartoja angliavandenius, kasa išskiria insuliną, kad padėtų gliukozę perkelti į organizmo ląsteles, kurios gali ją panaudoti arba kaupti.
Insulinas yra atsakingas už tai, kad žmogaus cukraus kiekis kraujyje nepadidėtų.
Ar angliavandeniai gali sukelti diabetą?
Po valgio organizmas suskaido angliavandenius į gliukozę, todėl padidėja cukraus kiekis kraujyje.
Dėl to kasa gamina insuliną – hormoną, leidžiantį organizmo ląstelėms naudoti šį cukrų energijai arba saugojimui organizme.
Laikui bėgant, pasikartojantys cukraus kiekio kraujyje šuoliai gali pažeisti insuliną gaminančias ląsteles ir jas išsekti.
Galiausiai organizmas gali nustoti gaminti insuliną arba nesugebėti jo tinkamai panaudoti. Toks sutrikimas vadinamas atsparumu insulinui.
Didesnę riziką turėti atsparumą insulinui ir susirgti II tipo cukriniu diabetu turi nutukę arba antsvorio turintys žmonės.
O pats nutukimo arba antsvorio turėjimo faktas gali būti siejamas būtent su per dideliu cukraus suvartojimu kasdieninėje mityboje.
Jei žmogaus cukraus kiekis kraujyje yra padidėjęs, pridėtinio cukraus ir rafinuotų angliavandenių vartojimo sumažinimas gali padėti sumažinti cukraus kiekį kraujyje. Taip pat praverstų geras nakties miegas bei reguliarus fizinis aktyvumas.
Sveikiems angliavandeniams priskiriami vaisiai, daržovės, ankštiniai augalai, nesmulkinti grūdai ir kai kurie kiti grūdai. Šiuose maisto produktuose yra būtinų vitaminų, mineralų ir skaidulų.
Sveikesnės angliavandenių produktų alternatyvos
Kiekvienas gali bandyti pakeisti nesveikus angliavandenių produktus į sveikesnes alternatyvas ir taip palaikyti sveikesnį mitybos rėžimą:
- baltus makaronus (arba ryžius) galite pakeisti pilno grūdo makaronais (arba ryžiais);
- perdirbtus saldžius pusryčių dribsnius galite pakeisti į nesmulkintų grūdų avižas, per naktį pamirkytas kokosų piene su cinamonu. Tuomet galite papildomai pridėti mėlynių ar kitų uogų.
Kas yra angliavandenių ciklavimas?
Angliavandenių ciklavimas – tai toks maitinimosi būdas, kai kasdien, kas savaitę arba kas mėnesį, yra keičiamas (didinamas arba mažinamas) suvartojamų angliavandenių kiekis.
Šis būdas dažnai naudojamas siekiant numesti svorio, bet siekiant išlaikyti maksimalų fizinį aktyvumą.
Į ką atkreipti dėmesį, cikluojant angliavandenius?
Cikluojame angliavandenius pagal tam tikrą grafiką. Yra keli klasikiniai variantai, kaip pavyzdžiui, didelio aktyvumo dienomis suvartojamas didesnis angliavandenių kiekis (high-carb), o poilsio dienomis yra sumažinami angliavandeniai (low-carb).
Taip pat galima angliavandenius cikluoti neatsižvelgiant į savo fizinį aktyvumą.
Tipinis variantas yra 2 dienos su aukštu angliavandenių kiekiu, 2 dienos su vidutiniu kiekiu, o likusios 3 dienos savaitėje – su minimaliu angliavandenių kiekiu.
Baltymų vartojimas visomis dienomis yra bene vienodas, tačiau riebalų suvartojimas padidėja, kai angliavandenių kiekis mityboje sumažėja.
Angliavandenių ciklavimas reikalauja konkrečios strategijos ir dažnesnio savęs stebėjimo negu įprasta dieta.
Angliavandenių ciklavimas – ką apie tai sako mokslas?
Tai ganėtinai naujas mitybos metodas, pagrįstas biologiniais mechanizmais manipuliuojant angliavandeniais.
Gerai suderintas angliavandenių ciklavimas padeda numesti nereikalingus riebalus, nejaučiant alkio bei leidžiant atsigauti raumenims, taip pat sureguliuoja hormonų (grelino ir leptino) veiklą.
Low-carb (mažo angliavandenių kiekio) dienomis, kūnas persijungia į rėžimą, kai energijai gauti naudojami kūno riebalai, pagreitėja medžiagų apykaita, pagerėja jautrumas insulinui.
High-carb (didelio angliavandenių kiekio) dienomis, angliavandeniai panaudojami maksimaliai naudai jūsų atsigavimui ir raumenynui.
Angliavandenių ciklavimo nauda
- Puikus mitybos būdas metant svorį, nes išvengiama alkio (svoris kris tol, kol išlaikysite kalorijų deficitą).
- Reguliarus angliavandenių ciklavimas gali pagerinti jėgą, atsigavimą po treniruotės, maksimaliai išsaugoma raumeninė masė.
- Gerėja medžiagų apykaita bei jautrumas insulinui.
- Nenukenčia testosterono ir leptino hormonai, jeigu mityba yra griežtesnė.
Glikeminis indeksas
Glikeminis indeksas parodo, kaip greitai maistas padidina cukraus kiekį kraujyje skalėje nuo 0 iki 100.
Maisto produktai su aukštu glikeminiu indeksu sukelia greitus cukraus kiekio kraujyje šuolius.
Maisto produktai su žemu glikeminiu indeksu virškinami ilgiau, todėl cukraus kiekis kraujyje būna geriau subalansuotas.
Valgant daug maisto produktų su aukštu glikeminiu indeksu, gali padidėti rizika susirgti II tipo diabetu ir kitais sveikatos sutrikimais, įskaitant širdies ligas ir antsvorį.
Mitybos planas, kuriame yra gausu mažo glikeminio indekso maisto produktų, kartu su fiziniu aktyvumu ir reguliariu miego rėžimu, gali padėti žmogui palaikyti sveikatą, gerą savijautą, taip pat pagerinti kūno formas.
Norėdami laikytis žemo glikeminio indekso mitybos rėžimo, reikėtų valgyti daugiau nerafinuotų maisto produktų, tokių kaip:
- avižos, miežiai arba sėlenos;
- pilno grūdo duona;
- rudieji ryžiai;
- šviežios daržovės;
- švieži vaisiai, o ne jų sultys;
- pilno grūdo makaronai.
Angliavandeniai ir baltymai bei jų skirtumai
- 1A. 1 g angliavandenių turi 4 kalorijas.
1B. 1 g baltymų turi 4 kalorijas.
- 2A. Angliavandeniai yra pagrindinis energijos šaltinis aktyviai veiklai ir centrinei nervų sistemai. Valgant pakankamai angliavandenių yra tausojami baltymai ir riebalai, palaikoma normali virškinamojo trakto veikla ir žarnynas.
2B. Baltymai tai statybinė medžiaga organizme. Baltymai sudaro mūsų kūno ląsteles, įeina ne tik į raumenų, bet ir kaulų, plaukų, nagų, kremzlių sudėtį. Jie svarbūs imuninei sistemai, skysčių pusiausvyros palaikymui ir užtikrina organizmo aprūpinimą deguonimi. - 3A. Angliavandeniai (pagal į jų sudėtį įeinančių sacharidų kiekį) skirstomi į: monosacharidus ir disacharidus (cukrūs), polisacharidus (kompleksiniai angliavandeniai), skaidulines maisto medžiagas.
3B. Į organizmą patekęs baltymas yra suvirškinamas ir suskaidomas į atskiras aminorūgštis. - 4A. Angliavandenių kaina paprastai yra žema. Angliavandenių gausūs produktai, t. y. cukrus, bulvės, kruopos, saldumynai, saldūs vaisvandeniai ir pan., yra pakankamai pigūs.4B. Baltymų kaina paprastai yra didesnė. Baltyminiai produktai, t. y. mėsa, žuvis, kiaušiniai, daugumą pieno produktų, ankštinės daržovės, baltyminiai išrūgų ar jautienos papildai, baltyminiai batonėliai ir pan., yra brangesni.
- 5A. Jeigu nuolat suvartojamas angliavandenių perteklius ir iš jų gautos kalorijos nėra sudeginamos, šis perteklius tampa kūno riebalais.
5B. Baltymų perteklius gali sukelti kūno išbėrimus, dehidrataciją ir inkstų sutrikimus. - 6A. Nepakankamas angliavandenių suvartojimas gali lemti energijos trūkumą, silpnumą, nuovargį, apatiją, kūno riebalinio sluoksnio sumažėjimą, raumenų tonuso mažėjimą.
6B. Nepakankamas baltymų suvartojimas gali lemti kūno raumeninės masės sumažėjimą, kaulų, nagų, plaukų ir imuninės sistemos būklės pablogėjimą.
Apibendrinimas
Angliavandeniai yra svarbus kūno energijos šaltinis. Žmonės gali turėti skirtingus angliavandenių poreikius, atsižvelgiant į jų gyvenimo būdą, kūno svorį ir aktyvumo lygį.
Esant subalansuotai mitybai, į kurią įtraukta neperdirbtų ar mažai perdirbtų sudėtinių angliavandenių, palaikysite savo sveikatą, gerą savijautą ir sveiką kūno svorį.