Spirulina
Spirulina (arba “vingrūnė”) – tai dumblių rūšis, kuri dažnai vadinama kaip „supermaistas“. Šio produkto nauda ir vartojimas yra dažnai aptariami.
Spirulina – kas tai yra?
Spirulina – tai yra vienas populiariausių maisto papildų pasaulyje.
Joje taip pat gausu įvairių maistinių medžiagų ir antioksidantų, kurie gali būti naudingi kūnui ir smegenims.
Spirulinoje yra ne tik baltymų, bet ir vitaminų A, E ir K, omega-3 riebalų rūgščių (DHA, EPA), beta karotino, mineralų.
Spirulinos nauda sveikatai
1. Maistingumas
Standartinė spirulinos paros dozė yra apie 3 g (vartojant miltelių pavidalu).
Porcijos (3,3 g) papildo „Now Ekologiška Spirulina 113 g“, maistinė vertė:
- Kalorijos: 15 kcal
- Angliavandeniai: 1g
- Baltymai: 2 g
- Natris: 35 mg (2% dienos normos)
- Kalcis: 5 mg (0% dienos normos)
- Geležis: 1,6 mg (8% dienos normos)
- Kalis: 56 mg (2% dienos normos)
Nustatyta, kad spirulinos papilduose esančių baltymų kokybė laikoma puikia ir aprūpina visomis nepakeičiamomis aminorūgštimis, kurių reikia organizmui.
2. Turi priešuždegiminių savybių
Oksidacinis pažeidimas gali pakenkti jūsų ląstelėms ir sukelti lėtinį uždegimą, kuris prisideda prie vėžio ir kitų ligų atsiradimo.
Spirulina yra puikus antioksidantų šaltinis, galintis apsaugoti nuo oksidacinės pažaidos.
Nustatyta, kad jos sudėtyje esantis antioksidantas fikocianinu gali kovoti su laisvaisiais radikalais ir blokuoti uždegimą skatinančių molekulių gamybą, suteikdamas antioksidacinį ir priešuždegiminį poveikį.
3. Gali sumažinti kraujospūdį
Aukštas kraujospūdis yra pagrindinis daugelio rimtų ligų, įskaitant širdies priepuolį, insultą, veiksnys.
Tyrimų metu nustatyta, kad 1–8 g spirulinos vartojimas kasdien gali žymiai sumažinti tiek sistolinį, tiek diastolinį kraujospūdį, ypač žmonėms, kurių kraujospūdis yra aukštas.
Manoma, kad šį sumažėjimą lėmė padidėjusi azoto oksido, gamyba.
4. Gali pagerinti cholesterolio rodiklius
Širdies ligos yra pagrindinė mirties priežastis pasaulyje.
Daugelis rizikos veiksnių yra susiję su padidėjusia širdies ligų rizika.
Kaip paaiškėjo, spirulina teigiamai veikia daugelį šių veiksnių.
Ji gali sumažinti bendrojo cholesterolio, blogojo cholesterolio ir trigliceridų kiekį, taip pat padidinti gerojo cholesterolio kiekį.
Tyrimas, kuriame dalyvavo žmonės, turintys didelį cholesterolio kiekį, parodė, kad suvartojant 1 g spirulinos per dieną, 16,3% sumažėjo trigliceridų kiekis ir 10,1%. sumažėjo blogojo cholesterolio kiekis.
5. Gali būti veiksminga gydant mažakraujystę
Mažakraujystė – tai būklė, kuriai būdingas hemoglobino arba raudonųjų kraujo kūnelių kiekio kraujyje sumažėjimas.
Ši būklė sukelia ilgalaikį silpnumo ir nuovargio jausmą.
Viename tyrime, kuriame dalyvavo 40 vyresnio amžiaus žmonių, sirgusių mažakrajyste, spirulinos papildai padidino raudonųjų kraujo kūnelių hemoglobino kiekį ir pagerino imuninę funkciją.
Kai kurie kiti tyrimai su gyvūnais taip pat parodė, kad spirulina gali pagerinti hemoglobino kiekį ir palengvinti mažakraujystės simptomus.
Galimas šalutinis poveikis
Spirulina įprastai yra saugi, tačiau yra užfiksuoti tokie galimi šalutiniai poveikiai:
- Alergija
- Galvos skausmas
- Raumenų skausmas
- Prakaitavimas
Vartojimas
Prieš pradėdami vartoti spiruliną, turėtumėte išsirinkti būtent jums tinkamą produktą.
Ant maisto papildo pakuotės pasitikrinkite, koks spirulinos kiekis yra vienoje porcijoje, kiek porcijų yra pakuotėje.
Dažniausiai papildas vartojamas sumaišius spirulinos miltelius su vandeniu, sultimis ar kitu gėrimus.
Vartojant maisto papildą tabletėmis, pakanka išgerti tabletes, užgeriant stikline vandens.
Venkite spirulinos, jei esate alergiškas ar jautrus jai arba bet kuriai iš jos sudedamųjų dalių.
Apibendrinimas
Spirulina yra melsvadumbliai, dėl savo maistingumo vadinami „supermaistu“.
Tyrimai rodo, kad ji gali turėti naudos žmogaus sveikatai.
Norint įsitikinti šių maisto papildų poveikiu individualiu atveju, tikslinga juos išbandyti asmeniškai.
Spirulina (“vingrūnė”) – tai melsvadumblis, kuriame yra daug skaidulų, nepakeičiamų aminorūgščių, geležies, magnio, seleno, chromo, B grupės vitaminų ir kitų naudingų medžiagų.
Spirulinos nauda sveikatai yra pagrįsta moksliniais tyrimais:
1. Tai maistinga medžiaga.
2. Turi priešuždegiminių savybių.
3. Gali sumažinti kraujospūdį.
4. Pagerina cholesterolio rodiklius.
5. Padeda išgydyti mažakraujystę.