Vitaminai sportuojantiems
Vitaminai būtini energijos gamybai, imunitetui, kraujo krešėjimui ir kitoms funkcijoms. Mineralai svarbūs kaulų sveikatai, skysčių balansui ir kt. Juos galima gauti tiek su maisto produktais, tiek su papildais sportuojantiems. Jų nauda gyvybiškai svarbi, o trūkumas gali turėti įvairių padarinių sveikatai.
Kas yra vitaminai ir mineralai?
Žmonės turi gauti mikroelementų iš maisto, nes organizmas pats negali pasigaminti didžiosios dalies vitaminų ir mineralų.
Vitaminai yra augalų ir gyvūnų gaminami organiniai junginiai, kurie gali būti suskaidyti.
Mineralai yra neorganiniai, egzistuoja dirvožemyje ar vandenyje ir negali būti suskaidyti.
Valgydami maisto produktus, vartojate vitaminus, kuriuos sukūrė augalai ir gyvūnai, arba jų pasisavintas mineralines medžiagas.
Mikroelementų kiekis kiekviename maisto produkte yra skirtingas, todėl geriausia valgyti įvairų maistą, kad gautumėte pakankamai reikalingų medžiagų.
Optimaliai sveikatai palaikyti bei intensyviai sportuojantiems, būtinas pakankamas visų mikroelementų suvartojimas, nes kiekvienas vitaminas ir mineralas atlieka specifinį vaidmenį jūsų organizme.
Jie yra gyvybiškai svarbūs imuninei funkcijai, smegenų vystymuisi ir daugeliui kitų svarbių funkcijų.
Priklausomai nuo jų funkcijos, tam tikri mikroelementai taip pat atlieka svarbų vaidmenį užkertant kelią ir kovojant su ligomis.
Vitaminų ir mineralų rūšys bei funkcijos
Vitaminai ir mineralai gali būti suskirstyti į 4 kategorijas:
- Vandenyje tirpūs vitaminai
- Riebaluose tirpūs vitaminai
- Makromineralai
- Mikroelementai
1. Vandenyje tirpūs vitaminai
Dauguma vitaminų ištirpsta vandenyje, todėl yra žinomi kaip vandenyje tirpūs.
Jie nėra lengvai kaupiami jūsų kūne ir, vartojant per daug, išplaunami su šlapimu.
Jie atlieka unikalų vaidmenį, bet jų funkcijos yra susijusios.
Pavyzdžiui, dauguma B grupės vitaminų veikia kaip kofermentai, padedantys sukelti svarbias chemines reakcijas.
Daugelis šių reakcijų yra būtinos energijos gamybai, o tai itin aktualu sportui.
Vandenyje tirpūs vitaminai ir jų funkcijos:
- Vitaminas B1 (tiaminas): padeda maistines medžiagas paversti energija.
- Vitaminas B2 (riboflavinas): būtinas energijos gamybai, ląstelių funkcijai ir riebalų apykaitai.
- Vitaminas B3 (niacinas): skatina energijos gamybą iš maisto.
- Vitaminas B5 (pantoteno rūgštis): būtinas riebalų rūgščių sintezei.
- Vitaminas B6 (piridoksinas): padeda jūsų organizmui išleisti cukrų iš sukauptų angliavandenių, kad gautų energijos ir susidarytų raudonieji kraujo kūneliai.
- Vitaminas B7 (biotinas): dalyvauja riebalų rūgščių, aminorūgščių ir gliukozės metabolizme.
- Vitaminas B9 (folio rūgštis): svarbus tinkamam ląstelių dalijimuisi.
- Vitaminas B12 (kobalaminas): būtinas raudonųjų kraujo kūnelių susidarymui ir tinkamai nervų sistemos bei smegenų veiklai.
- Vitaminas C (askorbo rūgštis): reikalingas neurotransmiterių ir kolageno, pagrindinio jūsų odos baltymo, gamybai.
Kadangi šie vitaminai jūsų organizme nesikaupia, svarbu pakankamai jų gauti su maistu.
Šaltiniai maisto produktuose ir referencinė maistinė vertė (RMV) per parą suaugusiems žmonėms:
Vitaminas | Šaltiniai | RMV |
Vitaminas B1 (tiaminas) | Nesmulkinti grūdai, mėsa, žuvis | 1,1-1,2mg |
Vitaminas B2 (riboflavinas) | Organų mėsa, kiaušiniai, pienas | 1,1–1,3mg |
Vitaminas B3 (niacinas) | Mėsa, lašiša, žalumynai, pupelės | 14-16mg |
Vitaminas B5 (pantoteno rūgštis) | Organinė mėsa, grybai, tunas, avokadas | 5mg |
Vitaminas B6 (piridoksinas) | Žuvis, pienas, morkos, bulvės | 1,3mg |
Vitaminas B7 (biotinas) | Kiaušiniai, migdolai, špinatai, saldžiosios bulvės | 30µg |
Vitaminas B9 (folio rūgštis) | Jautiena, kepenėlės, juodieji žirniai, špinatai, šparagai | 400µg |
Vitaminas B12 (kobalaminas) | Moliuskai, žuvis, mėsa | 2,4µg |
Vitaminas C (askorbo rūgštis) | Citrusiniai vaisiai, paprika, Briuselio kopūstai | 75-90mg |
2. Riebaluose tirpūs vitaminai
Riebaluose tirpūs vitaminai netirpsta vandenyje.
Jie geriausiai pasisavinami, kai vartojami kartu su riebalų šaltiniu.
Po vartojimo jie kaupiasi kepenyse ir riebaliniuose audiniuose, kad organizmas galėtų juos naudoti ateityje.
Riebaluose tirpūs vitaminai ir jų funkcijos:
- Vitaminas A: būtinas tinkamam regėjimui ir organų veiklai.
- Vitaminas D: skatina tinkamą imuninę funkciją ir padeda įsisavinti kalcį bei augti kaulams.
- Vitaminas E: padeda imuninei funkcijai ir veikia kaip antioksidantas, apsaugantis ląsteles nuo pažeidimų.
- Vitaminas K: reikalingas kraujo krešėjimui ir tinkamam kaulų vystymuisi.
Šaltiniai maisto produktuose ir referencinė maistinė vertė (RMV) per parą suaugusiems žmonėms:
Vitaminas | Šaltiniai | RMV |
Vitaminas A | Kepenys, pieno produktai, žuvis, batatai, morkos, špinatai | 700–900µg |
Vitaminas D | Saulės šviesa, žuvų taukai, pienas | 600–800 TV* |
Vitaminas E | Saulėgrąžų sėklos, kviečių gemalai, migdolai | 15mg |
Vitaminas K | Lapiniai žalumynai, sojos pupelės, moliūgai | 90-120µg |
*TV – tarptautiniai vienetai (angl. International Units – IU).
3. Makromineralai
Makromineralų reikia didesnių kiekių nei mikroelementų, kad jie atliktų specifines funkcijas jūsų kūne.
Makromineralai ir jų funkcijos:
- Kalcis: būtinas tinkamai kaulų ir dantų struktūrai ir funkcijai. Padeda raumenų funkcijai ir kraujagyslių susitraukimui.
- Fosforas: kaulų ir ląstelių membranos struktūros dalis.
- Magnis: padeda daugiau nei 300 fermentų reakcijų, įskaitant kraujospūdžio reguliavimą.
- Natris: elektrolitas, padedantis palaikyti skysčių balansą ir palaikyti kraujospūdį.
- Chloridas: dažnai randamas kartu su natriu. Padeda palaikyti skysčių balansą ir yra naudojamas virškinimo sultims gaminti.
- Kalis: elektrolitas, kuris palaiko skysčių būklę ląstelėse ir padeda palaikyti nervų perdavimą bei raumenų funkciją.
- Siera: kiekvieno gyvo audinio dalis ir esanti aminorūgštyse metioninas ir cisteinas.
Šaltiniai maisto produktuose ir referencinė maistinė vertė (RMV) per parą suaugusiems žmonėms:
Vitaminas | Šaltiniai | RMV |
Kalcis | Pieno produktai, žalumynai, brokoliai | 2000–2500mg |
Fosforas | Lašiša, jogurtas, kalakutiena | 700mg |
Magnis | Migdolai, anakardžiai, juodosios pupelės | 310–420mg |
Natrio | Druska, perdirbtas maistas | 2300mg |
Chloridas | Jūros dumbliai, druska, salierai | 1800–2300mg |
Kalis | Lęšiai, gilės moliūgai, bananai | 4700mg |
Siera | Česnakai, svogūnai, Briuselio kopūstai, kiaušiniai, mineralinis vanduo | – |
4. Mikromineralai
Mineralų pėdsakų reikia mažesniais kiekiais nei makromineralų, tačiau jie vis tiek užtikrina svarbias jūsų kūno funkcijas.
Mikromineralai ir jų funkcijos:
- Geležis: padeda aprūpinti raumenis deguonimi ir padeda gaminti tam tikrus hormonus.
- Manganas: padeda angliavandenių, aminorūgščių ir cholesterolio metabolizmui.
- Varis: reikalingas jungiamojo audinio formavimuisi, taip pat normaliai smegenų ir nervų sistemos veiklai.
- Cinkas: būtinas normaliam augimui, imuninei funkcijai ir žaizdų gijimui.
- Jodas: padeda reguliuoti skydliaukę.
- Fluoras: būtinas kaulams ir dantims vystytis.
- Selenas: svarbus skydliaukės sveikatai, reprodukcijai ir apsaugai nuo oksidacinės pažaidos.
Šaltiniai maisto produktuose ir referencinė maistinė vertė (RMV) per parą suaugusiems žmonėms:
Vitaminas | Šaltiniai | RMV |
Geležis | Austrės, baltosios pupelės, špinatai | 8-18mg |
Manganas | Ananasai, pekano riešutai, žemės riešutai | 1,8–2,3mg |
Varis | Kepenys, krabai, anakardžiai | 900µg |
Cinkas | Austrės, krabai, avinžirniai | 8-11mg |
Jodas | Jūros dumbliai, menkė, jogurtas | 150µg |
Fluoras | Vaisių sultys, vanduo, krabai | 3-4mg |
Selenas | Brazilijos riešutai, sardinės, kumpis | 55µg |
Nauda sveikatai
Visi vitaminai ir mineralai yra labai svarbūs tinkamam jūsų kūno funkcionavimui, o tai aktualu ir sportuojantiems ir neužsiimantiems fizine veikla.
Tinkamas jų kiekis yra optimalios sveikatos pagrindas ir netgi gali padėti kovoti su ligomis.
Taip yra todėl, kad mikroelementai yra beveik visų jūsų kūno procesų dalis.
Be to, kai kurie vitaminai ir mineralai gali veikti kaip antioksidantai.
Antioksidantai gali apsaugoti nuo ląstelių pažeidimo, kuris buvo susijęs su tam tikromis ligomis, įskaitant vėžį, Alzheimerio ir širdies ligas.
Tyrimai rodo, kad mažas seleno kiekis kraujyje yra susijęs su didesne širdies ligų rizika.
Nustatyta, kad širdies ligų rizika sumažėjo 24%, kai seleno koncentracija kraujyje padidėjo 50%.
Be to, 22 tyrimų apžvalga parodė, kad pakankamas kalcio suvartojimas sumažina mirties nuo širdies ligų ir visų kitų priežasčių riziką.
Šie tyrimai rodo, kad vartojant pakankamai visų mikroelementų, ypač turinčių antioksidacinių savybių, gali turėti teigiamą poveikį sveikatai.
Tačiau dar nėra aišku, ar didesnio mikroelementų kiekio suvartojamas nei rekomenduojama, suteikia papildomos naudos.
Maisto papildai
Atrodo, kad saugiausias ir veiksmingiausias būdas gauti pakankamai vitaminų ir mineralų yra iš maisto šaltinių.
Bet kaip gi papildai?
Reikia daugiau tyrimų, kad būtų galima visiškai suprasti ilgalaikį šių produktų poveikį.
Tačiau žmonėms, kuriems gresia specifinis maistinių medžiagų trūkumas, gali būti naudinga vartoti maisto papildus, pagal gydytojo ar mitybos specialisto rekomendacijas.
Apibendrinimas
Vitaminai reikalingi energijos gamybai, imuninei funkcijai, kraujo krešėjimui ir kitoms funkcijoms, o mineralai – kaulų sveikatai, skysčių balansui ir kitiems procesams.
Kviečiame pasipildyti reikiamais maisto papildais iš Sportuojantys.lt internetinės parduotuvės.
Geriausi vitaminai sportuojantiems yra tie, kurie aprūpina tomis medžiagomis, kurių trūksta būtent jūsų organizmui.
Kokios jos yra, galima sužinoti tik pasidarius vitaminų tyrimus.
Vitaminai sportui ypač svarbūs, kadangi sportuojantiems kūnas intensyviau naudoja savo vidinius resursus ir yra alinamas.
Labai svarbu, kad organizmui netrūktų vitamino D, C ir K.