Antioksidantai

Antioksidantai – tai molekulės, kurios gali padėti jūsų kūnui kovoti su žalingais laisvaisiais radikalais.

Skaityti daugiau (išsamus gidas apačioje)

Turinys

Antioksidantai ir jų nauda

Antioksidantai gali užkirsti kelią arba sulėtinti ląstelių pažeidimą, kurį sukelia laisvieji radikalai, o tai jų yra didžiausia nauda.

Laisvieji radikalai yra junginiai, kurie gali pakenkti, jei jų kiekis organizme tampa per didelis. Jie yra susiję su daugybe ligų, įskaitant vėžį, diabetą bei širdies ligas.

Veiksniai, didinantys laisvųjų radikalų gamybą organizme, gali būti vidiniai (pvz. uždegiminiai procesai) arba išoriniai (pvz. cigarečių dūmai oro tarša, ultravioletiniai saulės spinduliai).

Jūsų kūnas turi savo antioksidacinę apsaugą, kuri padeda kovoti su laisvuosiais radikalais.

Antioksidantų taip pat yra maiste (pvz. vaisiai, daržovės ir kiti augalinės kilmės produktai).

Svarbūs ir veiksmingi antioksidantai yra šie:

1. Vitaminas C
2. Vitaminas E
3. Flavonoidai
4. Resveratrolis
5. Alfa lipoinė rūgštis
6. Kofermentas Q10 (CoQ10)

Laisvieji radikalai ir jų įtaka sveikatai

Žmogaus kūne nuolat formuojasi laisvieji radikalai, kurie be antioksidantų apsaugos, stipriai ir greitai galėtų pakenkti organizmui.

Nepaisant to, laisvieji radikalai taip pat atlieka svarbias funkcijas, kurios yra būtinos sveikatai (pvz. kovoja su infekcijomis).

Dėl to kūnas turi išlaikyti tam tikrą laisvųjų radikalų ir antioksidantų pusiausvyrą.

Kai laisvųjų radikalų yra daugiau nei antioksidantų, tai gali sukelti būseną, vadinamą oksidaciniu stresu.

Ilgalaikis oksidacinis stresas gali pažeisti DNR ir kitas svarbias kūno molekules, netgi sukelti ląstelių mirtį.

Ilgalaikis oksidacinis stresas gali pakenkti sveikatai ir sukelti vėžį, širdies bei kraujagyslių ligas.  

oksidacinis stresas

Antioksidantai maisto produktuose

Kūnas gamina savo antioksidantus (pvz. glutationas).

Augalai ir gyvūnai, turi savo apsauginius mechanizmus nuo laisvųjų radikalų ir oksidacinio streso.

Todėl antioksidantų yra visuose visaverčiuose augalinės ir gyvūninės kilmės maisto produktuose.

Svarbu vartoti pakankamai antioksidantų, ypač vitaminų E ir C.

Geri antioksidantų šaltiniai maiste yra (šaltinis):

 

1. Uogos
2. Obuoliai
3. Brokoliai
4. Špinatai
5. Žalioji arbata
6. Juodasis šokoladas
7. Kava

antioksidantai maiste (1)

Įdomu, kad būtent kava yra gausiausias vartojamas antioksidantų  šaltinis mūsų mityboje, kadangi dauguma žmonių nevartoja pakankamai maisto produktų, turinčių antioksidantų.

Mėsos gaminiuose ir žuvyje taip pat yra antioksidantų, tačiau mažiau nei vaisiuose ir daržovėse.

Konkretūs antioksidantai ir jų turintys maisto produktai:

1. Vitaminas A (pieno produktai, kiaušiniai).

2. Vitaminas C (dauguma vaisių ir daržovių).

3. Vitaminas E (riešutai, sėklos, augaliniai aliejai, žalios ir lapinės daržovės).

4. Beta karotinas (ryškios spalvos vaisiai ir daržovės, pvz. morkos, žirniai, špinatai).

5. Selenas (kukurūzai, ryžiai, kviečiai, sūris, riešutai, kiaušiniai, ankštiniai augalai).

Antioksidantų papildai – kada jie reikalingi?

Geriausias būdas aprūpinti savo organizmą antioksidantais – tai subalansuota mityba, kuomet vartojama pakankamai įvairių vaisių bei daržovių, taip pat propaguojama sveika gyvensena.

Tačiau maisto papildai gali būti naudingi, jei jums trūksta tam tikrų maistinių medžiagų arba dėl tam tikrų priežasčių negalite maitintis pilnavertiškai.

Svarbu suprasti, kad labai didelės antioksidantų papildų dozės gali būti kenksmingos, tad šiuo atveju „daugiau“ nebūtinai yra „geriau“.

Apibendrinimas

Antioksidantai – tai organizmo apsauga nuo laisvųjų radikalų kenksmingo poveikio.

Tad pakankamas antioksidantų vartojimas pasižymi nauda gerai organizmo sveikatai.

Geriausias būdas aprūpinti savo kūną šiomis medžiagomis – tai tinkami maisto produktai (pvz. vaisiai ir daržovės), o esant poreikiui, galima pasitelkti ir antioksidantų papildus.Formos apačia