Nesveikas maistas – kodėl jo norisi?

nesveikas maistas

Nesveikas maistas šiuolaikinės mitybos kontekste

Šiuolaikinė mityba turi labai daug problemų. Mus vis dažniau visur lydi greitas ir nesveikas maistas. Valgome per riebiai, per sūriai, per saldžiai, dažnai persivalgome, vartojame daug stimuliantų ir alkoholinių gėrimų. Greitas gyvenimo tempas smarkiai pakeitė mūsų mitybos racioną bei įpročius. Mūsų mityba pamažu tapo nereguliari ir nesubalansuota. Nesveikas maistas skanesnis ir pigesnis nei kokybiškas maistas. Kiekybė mums tapo svarbesnė negu kokybė. Taip pat pasikeitė mūsų maisto poreikiai ir norai.

Tad paanalizuokime, kokius signalus mums siunčia mūsų organizmas, kai norime tam tikros nesveiko maisto rūšies ir ką su tuo daryti.

Jeigu norisi saldumynų

Jeigu norisi saldumynų, tuomet kūnas siunčia ženklą, kad jums trūksta chromo, sieros, anglies ir triptofano. Vietoje saldumynų į savo racioną įtraukite vynuogių, saldžių bulvių, kalakutienos, vištienos, vaisių ir riešutų.

Prieš 100 metų žmogus suvartodavo 5 kg cukraus per metus, šiandien žmogus suvartoja 40-60 kg cukraus per metus. Cukrus daro įtaką ne tik jūsų išvaizdai, bet ir energijai. Nuolatinis cukraus vartojimas yra kaltas dėl jūsų mieguistumo, galvos skausmų, irzlumo ir dirglumo. Kaip sumažinti cukraus kiekį savo mityboje? Cukrų įvairiuose kepiniuose ar kavoje galite pakeisti natūraliais saldikliais (pvz. stevia). Pyragėlių ir saldainių troškimą galite suvaldyti vaisiais ar aukšto glikeminio indekso angliavandeniais. Venkite paslėpto cukraus duonoje, jogurtuose, javainiuose ir pan. Jeigu 100 g produkto turi 5 ir mažiau gramų cukraus, jis šiuo atžvilgiu yra laikomas sveiku.

nesveikas maistasJeigu norisi miltinių patiekalų

Jeigu norisi miltinių patiekalų, tuomet jūsų organizme yra azoto trūkumas. Vietoje bandelių ir kitų miltinių patiekalų valgykite lašišos, ankštinių daržovių ir riešutų.

Įprastų miltų patiekalai neturi daug vitaminų ir mineralų, tad negausite naudingų medžiagų. Negana to, tokie produktai apsunkins jūsų žarnyną ir suteiks tik labai greitos energijos, kuri greitai baigsis. Tad būkite išmintingi ir tokiu maistu lepinkitės tik retkarčiais.

Jeigu norisi sūraus maisto

Jeigu norisi sūraus maisto, tuomet jūsų organizme trūksta silicio ir druskos. Valgykite žuvies, riešutų, ožkos pieno.

Dienos norma yra iki 6 g druskos. Per daug druskos organizme didina arterinės hipertenzijos riziką. Žmonėms su aukštu kraujospūdžiu maksimalus druskos suvartojimas per dieną yra tik iki 2 g.

Tačiau druskos trūkumas taipogi yra žalingas. Didžiąją dalį dienos druskos normos žmogus gauna su įprastu maistu (sūris, dešra, duona), tačiau, jei maitinatės natūralesniu maistu – druskos turite patys įsidėti. Trūkstant druskos gali prasidėti mėšlungis, sąnarių problemos, suprastėti nuotaika.

Jeigu norisi kavos ar kitų stimuliantų

Jeigu norisi kavos ar panašių produktų su stimuliantais, tuomet jums trūksta geležies, sieros, fosforo. Į mitybą įtraukite raudonųjų pipirų, kiaušinių, trešnių, svogūnų, česnakų, žalumynų.

Ribokite ir kontroliuokite stimuliantų vartojimą, nes besaikis energetinių gėrimų bei kofeino vartojimas veda į priklausomybę. Laikui bėgant neturėsite energijos net ir menkiausiems darbams atlikti, jeigu neišgersite kavos ar energetinių gėrimų.

Jeigu norisi alkoholio

Jeigu norisi alkoholio, vadinasi jums trūksta baltymų ir kalio. Į mitybos racioną įtraukite steiką, juodąsias alyvuoges, avižas, bananus.

Jeigu norisi riebaus maito

Jeigu norisi riebaus maisto, reiškia jums trūksta kalcio. Valgykite daugiau sūrio, jogurto, žuvies, salotų, brokolių, apelsinų, pilno grūdo košių.

Valgant labai riebų, nesveiką maistą didėja blogojo cholesterolio kiekis organizme. Jis skatina širdies ir kraujagyslių ligas. Riebus maistas taip pat turi daug kalorijų, apsunkina jūsų skrandį. Suvalgę riebaus maisto jaučiatės apsunkę ir mažiau energingi.

Apačioje matote iliustraciją, kuri parodo, kaip blogasis cholesterolis kaupiasi arterijų sienelėse.

blogasis cholesterolis

Jeigu norisi persivalgyti

Jeigu tiesiog norisi persivalgyti, tokiu atveju jums trūksta tirozino, triptofano, silicio. Į mitybą įtraukite ėrienos, sėklų, raudonų uogų. Didelis alkis maistui taipogi gali būti dėl angliavandenių trūkumo organizme, tad įtraukite į racioną žemo glikeminio indekso angliavandenių (rudieji ryžiai, sėlenos, grikiai, pupelės, avinžirniai), valgykite daugiau daržovių bei gerųjų riebalų sotumui užtikrinti.

👉Kaip nepersivalgyti – faktai ir gudrybės

Nesveikas maistas mūsų nebekontroliuos

Visus mūsų minėtus nepaaiškinamus norus suvartoti tam tikrą maisto produktą, gali sukelti ir nesubalansuota mityba, angliavandenių, baltymų, riebalų ar kitų medžiagų trūkumas organizme, hormonų svyravimai, miego trūkumas ar stresas. Svarbiausia, stebėti save ir aiškintis, kuri iš priežasčių tinka būtent mums. Tuomet nesveikas maistas mūsų norų ir jausmų daugiau nepaveiks.

Daugiau panašios informacijos rasite mūsų el. knygoje 28 dienų pokyčiai.