Nepaisant įvairių faktų, mitų ir asmeninių įsitikinimų, atminkite, kad žmogui reikalingos visi makroelementai, t. y. ir angliavandeniai ir baltymai bei riebalai. Šiame straipsnyje paprastai ir aiškiai peržvelkime du makroelementus iš trijų – angliavandenius ir baltymus. Pamatysite jų pliusus ir minusus ir kas iš jų laimėtų, jeigu jiedu susigrumtų įvairiomis aplinkybėmis.
Angliavandenių, baltymų ir riebalų santykis
Jie mato, kad lėkštėje yra maisto, kurio energetinė vertė yra apie XXX kcal, kurias sudaro XX g angliavandenių, XX g baltymų ir XX g riebalų. Gal atrodo, kad tie, kurie maistą mato ne kaip skonių simfoniją burnoje, o kaip energetinę vertę, yra šiek tiek keisti ir nemokantys džiaugtis maistu… Tačiau šiems žmonėms sveikata, gera savijauta ir sportiniai rezultatai yra aukščiau malonumo, kurį galima patirti valgant maistą. Negana to, kai gerai pažįsti maistą, pažįsti savo organizmą ir žinai savo tikslą – maisto analizavimas tampa automatišku ir nereikalaujančiu daug pastangų.
Angliavandeniai ir baltymai bei jų skirtumai
- 1A. 1 g angliavandenių turi 4 kalorijas.
1B. 1 g baltymų turi 4 kalorijas.
- 2A. Angliavandeniai yra pagrindinis energijos šaltinis aktyviai veiklai ir centrinei nervų sistemai. Valgant pakankamai angliavandenių yra tausojami baltymai ir riebalai, palaikoma normali virškinamojo trakto veikla ir žarnynas.
2B. Baltymai tai statybinė medžiaga organizme. Baltymai sudaro mūsų kūno ląsteles, įeina ne tik į raumenų, bet ir kaulų, plaukų, nagų, kremzlių sudėtį. Jie svarbūs imuninei sistemai, skysčių pusiausvyros palaikymui ir užtikrina organizmo aprūpinimą deguonimi. - 3A. Angliavandeniai (pagal į jų sudėtį įeinančių sacharidų kiekį) skirstomi į: monosacharidus ir disacharidus (cukrūs), polisacharidus (kompleksiniai angliavandeniai), skaidulines maisto medžiagas.
3B. Į organizmą patekęs baltymas yra suvirškinamas ir suskaidomas į atskiras aminorūgštis. - 4A. Angliavandenių kaina paprastai yra žema. Angliavandenių gausūs produktai, t. y. cukrus, bulvės, kruopos, saldumynai, saldūs vaisvandeniai ir pan., yra pakankamai pigūs.
4B. Baltymų kaina paprastai yra didesnė. Baltyminiai produktai, t. y. mėsa, žuvis, kiaušiniai, daugumą pieno produktų, ankštinės daržovės, baltyminiai išrūgų ar jautienos papildai, baltyminiai batonėliai ir pan., yra brangesni. - 5A. Jeigu nuolat suvartojamas angliavandenių perteklius ir iš jų gautos kalorijos nėra sudeginamos, šis perteklius tampa kūno riebalais.
5B. Baltymų perteklius gali sukelti kūno išbėrimus, dehidrataciją ir inkstų sutrikimus. - 6A. Nepakankamas angliavandenių suvartojimas gali lemti energijos trūkumą, silpnumą, nuovargį, apatiją, kūno riebalinio sluoksnio sumažėjimą, raumenų tonuso mažėjimą.
6B. Nepakankamas baltymų suvartojimas gali lemti kūno raumeninės masės sumažėjimą, kaulų, nagų, plaukų ir imuninės sistemos būklės pablogėjimą.
Kiek Jums reikia suvartoti angliavandenių ir baltymų, galite sužinoti pasinaudoję viena iš mūsų sukurtų skaičiuoklių, atsižvelgiant į jūsų tikslą.
Taigi, tokie yra pagrindiniai skirtumai tarp angliavandenių ir baltymų. Tarp šių dviejų makroelementų dažnai vyksta nuožmi kova: laikantis įvairių dietų dažnai angliavandeniai yra drastiškai sumažinami, o baltymų kiekis racione stipriai padidinamas. Tačiau visų medžiagų mums reikia ir kiekvienas iš jų atlieka tam tikras funkcijas, todėl atraskite balansą.
Straipsnis paruoštas remiantis el. knyga 28 dienų pokyčiai.