fbpx

Produktų palyginimas

Produktų palyginimas – paprastai išsiaiškinsi, kurį produktą geriau pasirinkti!
*Puslapio apačioje rasi išsamesnę informaciją, kurios gali reikėti geresniam supratimui.

Šioje skiltyje rasite maisto produktų palyginimus tarpusavyje. Produktų duomenys paimti iš mūsų kalorijų skaičiuoklės, kurią privalo išbandyti kiekvienas, siekiantis susireguliuoti savo mitybą.

Pagaliau galėsite išsiaiškinti, ar yra didelis skirtumas tarp dviejų panašių maisto produktų ir kurį produktą vertėtų pasirinkti, siekiant maitintis sveikiau.  Mūsų palyginimuose 100 gramų produkto A yra lyginamas su 100 gramų produkto B ir lentelėje nurodoma, kiek kalorijų, angliavandenių, baltymų, riebalų, cukraus ir maistinių skaidulų yra tuose produktuose, taip pat koks kiekvieno produkto glikeminis indeksas.

Galbūt minėtos sąvokos yra girdėtos ne kiekvienam. Todėl tam, kad būtų lengviau suprasti palyginimus, iškart paaiškinsime sąvokas:

»Kalorijos – tai energijos vienetai. Suvalgydami maisto, kuris turi kalorijų, mes gauname energijos. Turėdami energijos, mes galime atlikti įvairius darbus (eiti, bėgti ir pan.), taip pat energija yra naudojama įvairiems organizmo procesams atlikti (virškinimui, kvėpavimui ir kt.). Maisto kaloringumas skaičiuojamas kilokalorijomis (kcal).

»Angliavandeniai – tai yra pagrindinis energijos šaltinis aktyviai veiklai ir centrinei nervų sistemai. 1 g angliavandenių turi 4 kcal. Angliavandenių dienos normą yra itin lengva susirinkti, nes angliavandenių šaltinių yra itin daug ir jie labai skanūs. Todėl lentelėje kaip geresnį produktą žymėsime tą, kuris turi mažiau angliavandenių. Tačiau nesuklyskite manydami, kad angliavandenių žmogui reikia kuo mažiau.

»Baltymai – tai statybinė medžiaga organizme. Baltymai sudaro mūsų kūno ląsteles, įeina ne tik į raumenų, bet ir kaulų, plaukų, nagų, kremzlių sudėtį. 1 g baltymų turi 4 kcal. Baltymų dienos normą yra ganėtinai sunku susirinkti. Baltyminio maisto daug suvalgyti sunkoka, jis reikalauja daugiau dėmesio skanesniam paruošimui. Todėl lentelėje kaip geresnį produktą žymėsime tą, kuris turi daugiau baltymų.

»Riebalai – tai žmogaus organizmui svarbios maistinės medžiagos, kurios reikalingos daugeliui organizmo funkcijų, jie yra atsakingi už hormoninę veiklą organizme. 1 g riebalų turi 9 kcal. Riebalai yra tai, kas suteikia maistui daug gero skonio. Kadangi lentelėse pateikiame tik sveikuoliškus produktų variantus, čia nebus galimybės rasti blogųjų – transriebalų. Todėl kaip geresnį produktą žymėsime tą, kuris turi daugiau riebalų.

Kiti palyginimo kriterijai:

»Glikeminis indeksas – parodo, kaip greitai angliavandeniai suvirškinami, pasisavinami ir suskaidomi iki gliukozės, kuri patenka į kraują. Glikeminis indeksas pakinta produktą termiškai apdorojus, užšaldžius, sudžiovinus, iš jo išspaudus sultis ir pan. Kuo mažiau grūdų produktai būna apdoroti ir išvalyti, tuo mažesnis yra glikeminis indeksas, t. y. tuo jie vertingesni mūsų organizmui. Glikeminis indeksas iki 55 laikomas mažu, nuo 55 iki 70 – vidutinišku, o nuo 70 iki 100 ir daugiau  – labai dideliu. Kuo produkto glikeminio indekso reikšmė mažesnė, tuo produkto suteiktos energijos užteks ilgesniam laikui. Todėl lentelėje kaip geresnį produktą žymėsime tą, kurio glikeminis indeksas mažesnis.

»Cukrus – tai tie paprastieji (greitieji) angliavandeniai, esantys maiste. Esant menkam fiziniam aktyvumui, tačiau suvartojant didelį kiekį cukraus, organizmas nepajėgia panaudoti viso gaunamo cukraus ir dalis jo paverčiama organizmo riebalais. Cukrumi galime vadinti ir laktozę (pieno cukrų), fruktozę (vaisių cukrų) ir kt. Vertėtų rinktis maisto produktus, turinčius kuo mažiau cukraus. Todėl lentelėje kaip geresnį produktą žymėsime tą, kuris turi mažiaus cukraus.

»Maistinės skaidulos – tai nevirškinamos medžiagos, atsparios virškinimo fermentams. Skaidulos padeda judėti maistui per visą žarnyną. Judėdamos per žarnyną, maistinės skaidulos sugeria vandenį ir palengvina tuštinimąsi. Vertėtų rinktis maisto produktus, turinčius daugiau maistinių skaidulų. Dienos skaidulų norma yra apie 30 g. Lentelėje kaip geresnį produktą žymėsime tą, kuris turi daugiau maistinių skaidulų.

Norintys sužinoti apie šias ir kitas sąvokas daug plačiau ir suprasti jų vaidmenį mūsų organizmui, taip pat sužinoti, kokius produktus vertėtų rinktis, o kokių vengti, siekiant susikurti gražų kūną, siūlome pasiskaityti elektroninėje knygoje „28 dienų pokyčiai“.

Sveiki, klausimus rašykite ČIA ;)