Ryžiai

angliavandeniai

Ryžiai ir jų nauda

Ilgagrūdžiai ryžiai – tai miglinių šeimos augalų gentis. Tai vienintelis kultūrinis augalas, auginamas vandeniu užlietame lauke, jų derlius gali būti nuimamas net tris kartus per metus. Apskritai pasaulyje ši grūdinė kultūra laikoma viena seniausių ir populiariausių.

Rudieji ryžiai – tai miglinių šeimos augalų gentis. Tai iš dalies išvalyti ryžiai. Juos apdorojant pašalinamas tik viršutinis apvalkalas – luobelė. Ant grūdo esančios sėlenos išlieka sveikos. Šių ryžių skonis nėra toks švelnus kaip ilgagrūdžių, tačiau juose daug daugiau maistingųjų medžiagų, mat didžioji naudingųjų medžiagų dalis slypi sėlenose. Unikali šių ryžių savybė – tai, kad patekę į žmogaus organizmą, jie, dėl skaidulinių medžiagų gausos, surenka kenksmingas medžiagas, patenkančias su maistu ir pašalina iš organizmo. Dėl tokių absorbuojamųjų savybių rudieji ryžiai laikomi vienu pagrindinių organizmo valymui naudojamų maisto produktų.

Palyginimas su kitais produktais

Tad palyginkime šiuos produktus tarpusavyje bei su kitais produktais, kuriuose gausu angliavandenių. Produktus lyginsime pagal kaloringumą, makroelementus (angliavandeniai, baltymai, riebalai), cukraus ir maistinių skaidulų kiekį, kuris yra 100 gramų produkto. Lygindami du produktus kiekvienoje lentelėje, optimalesnį kiekvieno minėto parametro kiekį žymėsime žalia spalva, o mažiau optimalų – raudona spalva. Jeigu dviejų produktų kažkurie parametrai sutaps, žymėsime juos vienodomis spalvomis.

Palyginimų duomenys paimti iš mūsų sukurtos kalorijų skaičiuoklės, kurią privalo išbandyti ir naudoti kiekvienas, kuris prisižiūri savo mitybą.

Tad pradedam!

produktų palyginimai
g / 100 g produkto
Ryžiai (ilgagrūdžiai)
Ryžiai (rudieji)
Kalorijų
351
372
Angliavandenių
78.4
77.2
Baltymų
6.9
7.9
Riebalų
0.6
2.6
Glikeminis indeksas
60
45
Cukraus
0.1
0.9
Skaidulų
1.3
4
ryziai grikiai
g / 100 g produkto
Ryžiai (ilgagrūdžiai)
Grikiai
Kalorijų
351
349
Angliavandenių
78.4
69.3
Baltymų
6.9
12.6
Riebalų
0.6
3.1
Glikeminis indeksas
60
40
Cukraus
0.1
0.7
Skaidulų
1.3
5.9
rudieji ryziai grikiai
g / 100 g produkto
Ryžiai (rudieji)
Grikiai
Kalorijų
372
349
Angliavandenių
77.2
69.3
Baltymų
7.9
12.6
Riebalų
2.6
3.1
Glikeminis indeksas
45
40
Cukraus
0.9
0.7
Skaidulų
4
5.9
ryziai bulves
g / 100 g produkto
Ryžiai (ilgagrūdžiai)
Bulvės
Kalorijų
351
82
Angliavandenių
78.4
18
Baltymų
6.9
2
Riebalų
0.6
0
Glikeminis indeksas
60
65
Cukraus
0.1
0.3
Skaidulų
1.3
1.6
rudieji ryziai bulves
g / 100 g produkto
Ryžiai (rudieji)
Bulvės
Kalorijų
372
82
Angliavandenių
77.2
18
Baltymų
7.9
2
Riebalų
2.6
0
Glikeminis indeksas
45
65
Cukraus
0.9
0.3
Skaidulų
4
1.6
ryziai batatai
g / 100 g produkto
Ryžiai (ilgagrūdžiai)
Batatai
Kalorijų
351
86
Angliavandenių
78.4
20
Baltymų
6.9
1.5
Riebalų
0.6
0.1
Glikeminis indeksas
60
65
Cukraus
0.1
4.2
Skaidulų
1.3
3
rudieji ryziai batatai
g / 100 g produkto
Ryžiai (rudieji)
Batatai
Kalorijų
372
86
Angliavandenių
77.2
20
Baltymų
7.9
1.5
Riebalų
2.6
0.1
Glikeminis indeksas
45
65
Cukraus
0.9
4.2
Skaidulų
4
3
ryziai juoda duona
g / 100 g produkto
Ryžiai (ilgagrūdžiai)
Duona (juoda)
Kalorijų
351
225
Angliavandenių
78.4
46.5
Baltymų
6.9
7.5
Riebalų
0.6
1
Glikeminis indeksas
60
65
Cukraus
0.1
1.9
Skaidulų
1.3
10
rudieji ryziai juoda duona
g / 100 g produkto
Ryžiai (rudieji)
Duona (juoda)
Kalorijų
372
225
Angliavandenių
77.2
46.5
Baltymų
7.9
7.5
Riebalų
2.6
1
Glikeminis indeksas
45
65
Cukraus
0.9
1.9
Skaidulų
4
10
ryziai balta duona
g / 100 g produkto
Ryžiai (ilgagrūdžiai)
Duona (balta)
Kalorijų
351
270
Angliavandenių
78.4
49
Baltymų
6.9
10
Riebalų
0.6
3.4
Glikeminis indeksas
60
71
Cukraus
0.1
5.2
Skaidulų
1.3
9.1
rudieji ryziai balta duona
g / 100 g produkto
Ryžiai (rudieji)
Duona (balta)
Kalorijų
372
270
Angliavandenių
77.2
49
Baltymų
7.9
10
Riebalų
2.6
3.4
Glikeminis indeksas
45
71
Cukraus
0.9
5.2
Skaidulų
4
9.1
ryziai avizos
g / 100 g produkto
Ryžiai (ilgagrūdžiai)
Avižiniai dribsniai
Kalorijų
351
336
Angliavandenių
78.4
50
Baltymų
6.9
11
Riebalų
0.6
6
Glikeminis indeksas
60
60
Cukraus
0.1
1.1
Skaidulų
1.3
9
rudieji ryziai avizos
g / 100 g produkto
Ryžiai (rudieji)
Avižiniai dribsniai
Kalorijų
372
336
Angliavandenių
77.2
50
Baltymų
7.9
11
Riebalų
2.6
6
Glikeminis indeksas
45
60
Cukraus
0.9
1.1
Skaidulų
4
9
grudines kulturos ar makaronai
g / 100 g produkto
Ryžiai (ilgagrūdžiai)
Makaronai (nepilno grūdo)
Kalorijų
351
360
Angliavandenių
78.4
74
Baltymų
6.9
12
Riebalų
0.6
2
Glikeminis indeksas
60
70
Cukraus
0.1
2.6
Skaidulų
1.3
3.2
rudieji ryziai makaronai
g / 100 g produkto
Ryžiai (rudieji)
Makaronai (nepilno grūdo)
Kalorijų
372
360
Angliavandenių
77.2
74
Baltymų
7.9
12
Riebalų
2.6
2
Glikeminis indeksas
45
70
Cukraus
0.9
2.6
Skaidulų
4
3.2
grudines kulturos ar makaronai
g / 100 g produkto
Ryžiai (ilgagrūdžiai)
Makaronai (pilno grūdo)
Kalorijų
351
359
Angliavandenių
78.4
71.6
Baltymų
6.9
12.9
Riebalų
0.6
2.3
Glikeminis indeksas
60
37
Cukraus
0.1
0
Skaidulų
1.3
9.6
rudieji ryziai pilnagrudziai makaronai
g / 100 g produkto
Ryžiai (rudieji)
Makaronai (pilno grūdo)
Kalorijų
372
359
Angliavandenių
77.2
71.6
Baltymų
7.9
12.9
Riebalų
2.6
2.3
Glikeminis indeksas
45
37
Cukraus
0.9
0
Skaidulų
4
9.6

Produktų palyginimų išvados:

  • Rudieji ryžiai visais lygintais aspektais yra pranašesni už ilgagrūdžius ryžius, tačiau šiek tiek kaloringesni.
  • Abu produktai yra optimalūs angliavandenių šaltiniai.
  • Abu produktai nėra itin optimalūs baltymų šaltiniai, todėl kartu būtina valgyti ir pakankamai baltymų turintį produktą (pvz. mėsa, žuvis).
  • Ilgagrūdžių ryžių glikeminis indeksas, lyginant su rudųjų ryžių ir kitų produktų, yra aukštas, todėl valgant juos, sotumo jausmas bus trumpesnis.
  • Abu produktai praktiškai neturi jokio cukraus savo sudėtyje, o juos sudaro sudėtiniai angliavandeniai, todėl juos valgant, energijos lygis nešokinės ir bus tolygesnis, todėl sumažės tikimybė pajausti energijos išsekimą ir „alkio priepuolį“.

Jeigu tave domina platesnė informacija apie maisto produktus, mitybos principus bei sveiką gyvenseną, tuomet griebk mūsų elektroninę knygą 28 dienų pokyčiai ir pradėk savo transformaciją jau šiandien!

Panašūs straipsniai