Pomidoras ir jo nauda
Pomidoras – tai notreliažiedžių poklasio bulvinių šeimos augalų rūšis. Nors biologine prasme pomidoras yra vaisius, kasdieniniame kontekste jis priskiriamas daržovėms. Pomidore gausu vitaminų A, B6, C ir K. Kalbant apie mineralus, pomidore galima rasti mangano, fosforo, geležies, magnio ir kalio. Pomidoras turi daug antioksidantų, kurie kovoja su žalingu laisvųjų radikalų poveikiu, taip sumažindami vėžio riziką. Taip pat pomidore yra medžiagų, atsakingų už gerą nuotaiką bei kokybišką miegą.
Palyginimas su kitomis daržovėmis
Tad palyginkime šią daržovę su kitomis daržovėmis. Daržoves lyginsime pagal kaloringumą, makroelementus (angliavandeniai, baltymai, riebalai), cukraus ir maistinių skaidulų kiekį, kuris yra 100 gramų daržovės. Lygindami dvi daržoves, kiekvienoje lentelėje, optimalesnį kiekvieno minėto parametro kiekį žymėsime žalia spalva, o mažiau optimalų – raudona spalva. Jeigu dviejų produktų kažkurie parametrai sutaps, žymėsime juos vienodomis spalvomis.
Palyginimų duomenys paimti iš mūsų sukurtos kalorijų skaičiuoklės, kurią privalo išbandyti ir naudoti kiekvienas, kuris prisižiūri savo mitybą.
Tad pradedam!

g / 100 g produkto | Pomidoras | Morka |
---|---|---|
Kalorijų | 18 | 45 |
Angliavandenių | 3.9 | 10.4 |
Baltymų | 0.9 | 1 |
Riebalų | 0.2 | 0.1 |
Glikeminis indeksas | 15 | 39 |
Cukraus | 2.6 | 5.3 |
Skaidulų | 1.2 | 3 |

g / 100 g produkto | Pomidoras | Agurkas |
---|---|---|
Kalorijų | 18 | 11 |
Angliavandenių | 3.9 | 2.3 |
Baltymų | 0.9 | 0.8 |
Riebalų | 0.2 | 0.2 |
Glikeminis indeksas | 15 | 15 |
Cukraus | 2.6 | 1.4 |
Skaidulų | 1.2 | 0.7 |

g / 100 g produkto | Pomidoras | Raudonoji paprika |
---|---|---|
Kalorijų | 18 | 37 |
Angliavandenių | 3.9 | 7.2 |
Baltymų | 0.9 | 1.2 |
Riebalų | 0.2 | 0.4 |
Glikeminis indeksas | 15 | 15 |
Cukraus | 2.6 | 4.2 |
Skaidulų | 1.2 | 2.1 |

g / 100 g produkto | Pomidoras | Baltagūžos kopūstas |
---|---|---|
Kalorijų | 18 | 22 |
Angliavandenių | 3.9 | 5.4 |
Baltymų | 0.9 | 1.5 |
Riebalų | 0.2 | 0.2 |
Glikeminis indeksas | 15 | 15 |
Cukraus | 2.6 | 3.3 |
Skaidulų | 1.2 | 2 |

g / 100 g produkto | Pomidoras | Burokėlis |
---|---|---|
Kalorijų | 18 | 43 |
Angliavandenių | 3.9 | 9.5 |
Baltymų | 0.9 | 1.6 |
Riebalų | 0.2 | 0.1 |
Glikeminis indeksas | 15 | 65 |
Cukraus | 2.6 | 6.8 |
Skaidulų | 1.2 | 2.5 |
Daržovių palyginimų išvados:
- Pomidoras yra viena iš mažiausiai kaloringų daržovių.
- Jo glikeminis indeksas yra labai žemas.
- Tai yra viena iš mažiausiai angliavandenių turinčių daržovė.
- Pomidoras yra viena iš mažiausiai virškinimui svarbių maistinių skaidulų turinčių daržovių.
- Baltymų kiekis pomidore yra vienas iš žemiausių, lyginant su kitomis daržovėmis.
- Riebalų kiekis pomidore yra minimalus.
- Tai yra viena iš mažiausiai cukraus turinčių daržovių.
Jeigu tave domina platesnė informacija apie maisto produktus, mitybos principus bei sveiką gyvenseną, tuomet griebk mūsų elektroninę knygą 28 dienų pokyčiai ir pradėk savo transformaciją jau šiandien!