Morka ir jos nauda
Morka – tai salierinių augalų gentis. 100 gramų morkų yra net 557% vitamino A (primename, kad vitaminas A yra tirpus ne vandenyje, o riebaluose, todėl nepaisant stulbinamo vitamino A kiekio morkoje, jis pilnai pasisavins tik tuomet, jeigu kartu su morka vartosite ir riebalų turintį produktą, pvz. aliejų). Vitaminas A svarbus mūsų regėjimui, nes padeda apsaugoti akies rageną. Taip pat morkoje gausu vitaminų B6, C ir K. Kalbant apie mineralus, morkoje galima rasti mangano, fosforo, geležies, vario ir kalio. Morkos turi medžiagų, t. y. karotenoidų, kovojančių su vėžiu. Karotenoidai turi antioksidantinį poveikį ir neutralizuoja vėžį sukeliančius laisvuosius radikalus. Morkoje yra medžiagų, kurios gali padėti sureguliuoti cukraus kiekį kraujyje, sulėtinti senėjimo procesus bei sustiprinti imuninę sistemą.
Palyginimas su kitomis daržovėmis
Tad palyginkime šią daržovę su kitomis daržovėmis. Daržoves lyginsime pagal kaloringumą, makroelementus (angliavandeniai, baltymai, riebalai), cukraus ir maistinių skaidulų kiekį, kuris yra 100 gramų daržovės. Lygindami dvi daržoves, kiekvienoje lentelėje, optimalesnį kiekvieno minėto parametro kiekį žymėsime žalia spalva, o mažiau optimalų – raudona spalva. Jeigu dviejų produktų kažkurie parametrai sutaps, žymėsime juos vienodomis spalvomis.
Palyginimų duomenys paimti iš mūsų sukurtos kalorijų skaičiuoklės, kurią privalo išbandyti ir naudoti kiekvienas, kuris prisižiūri savo mitybą.
Tad pradedam!

g / 100 g produkto | Morka | Agurkas |
---|---|---|
Kalorijų | 45 | 11 |
Angliavandenių | 10.4 | 2.3 |
Baltymų | 1 | 0.8 |
Riebalų | 0.1 | 0.2 |
Glikeminis indeksas | 39 | 15 |
Cukraus | 5.3 | 1.4 |
Skaidulų | 3 | 0.7 |

g / 100 g produkto | Morka | Pomidoras |
---|---|---|
Kalorijų | 45 | 18 |
Angliavandenių | 10.4 | 3.9 |
Baltymų | 1 | 0.9 |
Riebalų | 0.1 | 0.2 |
Glikeminis indeksas | 39 | 15 |
Cukraus | 5.3 | 2.6 |
Skaidulų | 3 | 1.2 |

g / 100 g produkto | Morka | Raudonoji paprika |
---|---|---|
Kalorijų | 45 | 37 |
Angliavandenių | 10.4 | 7.2 |
Baltymų | 1 | 1.2 |
Riebalų | 0.1 | 0.4 |
Glikeminis indeksas | 39 | 15 |
Cukraus | 5.3 | 4.2 |
Skaidulų | 3 | 2.1 |

g / 100 g produkto | Morka | Baltagūžis kopūstas |
---|---|---|
Kalorijų | 45 | 22 |
Angliavandenių | 10.4 | 5.4 |
Baltymų | 1 | 1.5 |
Riebalų | 0.1 | 0.2 |
Glikeminis indeksas | 39 | 15 |
Cukraus | 5.3 | 3.3 |
Skaidulų | 3 | 2 |

g / 100 g produkto | Morka | Burokėlis |
---|---|---|
Kalorijų | 45 | 43 |
Angliavandenių | 10.4 | 9.5 |
Baltymų | 1 | 1.6 |
Riebalų | 0.1 | 0.1 |
Glikeminis indeksas | 39 | 65 |
Cukraus | 5.3 | 6.8 |
Skaidulų | 3 | 2.5 |
Daržovių palyginimų išvados:
- Morka yra pati kaloringiausia daržovė.
- Jos glikeminis indeksas yra vienas iš aukščiausių.
- Tai yra daugiausiai angliavandenių turinti daržovė.
- Tai yra daugiausiai virškinimui svarbių maistinių skaidulų turinti daržovė.
- Riebalų kiekis morkoje yra minimalus.
- Morka yra viena iš daugiausiai cukraus turinčių daržovių.
Jeigu tave domina platesnė informacija apie maisto produktus, mitybos principus bei sveiką gyvenseną, tuomet griebk mūsų elektroninę knygą 28 dienų pokyčiai ir pradėk savo transformaciją jau šiandien!