fbpx

Makaronai

Makaronai – tai produktai, gaminami iš miltų, vandens ir kitų produktų (pvz. prieskoniai, kiaušiniai) (šaltinis: https://lt.wikipedia.org/). Dažniausias terminis jų apdorojimas yra virimas. Pilnagrūdžiuose makaronose įprastai būna daugiau maistinių skaidulų, fosforo seleno bei vario negu nepilnagrūdžiuose makaronuose.

Tad palyginkime šiuos produktus tarpusavyje bei su kitais produktais, kuriuose gausu angliavandenių. Produktus lyginsime pagal kaloringumą, makroelementus (angliavandeniai, baltymai, riebalai), cukraus ir maistinių skaidulų kiekį, kuris yra 100 gramų produkto. Lygindami du produktus kiekvienoje lentelėje, optimalesnį kiekvieno minėto parametro kiekį žymėsime žalia spalva, o mažiau optimalų – raudona spalva. Jeigu dviejų produktų kažkurie parametrai sutaps, žymėsime juos vienodomis spalvomis.

Palyginimų duomenys paimti iš mūsų sukurtos kalorijų skaičiuoklės, kurią privalo išbandyti ir naudoti kiekvienas, kuris prisižiūri savo mitybą.

Tad pradedam!

makaronai pilnagrudziai makaronai
g/100 gr. produkto
Makaronai (nepilno grūdo)
Makaronai (pilno grūdo)
Kalorijų
360
359
Angliavandenių
74
71.6
Baltymų
12
12.9
Riebalų
2
2.3
Glikeminis indeksas
70
37
Cukraus
2.6
0
Skaidulų
3.2
9.6
makaronai ryziai
g/100 gr. produkto
Makaronai (nepilno grūdo)
Ryžiai (ilgagrūdžiai)
Kalorijų
360
351
Angliavandenių
74
78.4
Baltymų
12
6.9
Riebalų
2
0.6
Glikeminis indeksas
70
60
Cukraus
2.6
0.1
Skaidulų
3.2
1.3
pilnagrudziai makaronai ryziai
g/100 gr. produkto
Makaronai (pilno grūdo)
Ryžiai (ilgagrūdžiai)
Kalorijų
359
351
Angliavandenių
71.6
78.4
Baltymų
12.9
6.9
Riebalų
2.3
0.6
Glikeminis indeksas
37
60
Cukraus
0
0.1
Skaidulų
9.6
1.3
makaronai rudieji ryziai
g/100 gr. produkto
Makaronai (nepilno grūdo)
Ryžiai (rudieji)
Kalorijų
360
372
Angliavandenių
74
77.2
Baltymų
12
7.9
Riebalų
2
2.6
Glikeminis indeksas
70
45
Cukraus
2.6
0.9
Skaidulų
3.2
4
pilnagrudziai makaronai rudieji ryziai
g/100 gr. produkto
Makaronai (pilno grūdo)
Ryžiai (rudieji)
Kalorijų
359
372
Angliavandenių
71.6
77.2
Baltymų
12.9
7.9
Riebalų
2.3
2.6
Glikeminis indeksas
37
45
Cukraus
0
0.9
Skaidulų
9.6
4
makaronai bulves
g/100 gr. produkto
Makaronai (nepilno grūdo)
Bulvės
Kalorijų
360
82
Angliavandenių
74
18
Baltymų
12
2
Riebalų
2
0
Glikeminis indeksas
70
65
Cukraus
2.6
0.3
Skaidulų
3.2
1.6
pilnagrudziai makaronai bulves
g/100 gr. produkto
Makaronai (pilno grūdo)
Bulvės
Kalorijų
359
82
Angliavandenių
71.6
18
Baltymų
12.9
2
Riebalų
2.3
0
Glikeminis indeksas
37
65
Cukraus
0
0.3
Skaidulų
9.6
1.6
makaronai batatai
g/100 gr. produkto
Makaronai (nepilno grūdo)
Batatai
Kalorijų
360
86
Angliavandenių
74
20
Baltymų
12
1.5
Riebalų
2
0.1
Glikeminis indeksas
70
65
Cukraus
2.6
4.2
Skaidulų
3.2
3
pilnagrudziai makaronai batatai
g/100 gr. produkto
Makaronai (pilno grūdo)
Batatai
Kalorijų
359
86
Angliavandenių
71.6
20
Baltymų
12.9
1.5
Riebalų
2.3
0.1
Glikeminis indeksas
37
65
Cukraus
0
4.2
Skaidulų
9.6
3
makaronai grikiai
g/100 gr. produkto
Makaronai (nepilno grūdo)
Grikiai
Kalorijų
360
349
Angliavandenių
74
69.3
Baltymų
12
12.6
Riebalų
2
3.1
Glikeminis indeksas
70
40
Cukraus
2.6
0.7
Skaidulų
3.2
5.9
pilnagrudziai makaronai grikiai
g/100 gr. produkto
Makaronai (pilno grūdo)
Grikiai
Kalorijų
359
86
Angliavandenių
71.6
69.3
Baltymų
12.9
12.6
Riebalų
2.3
3.1
Glikeminis indeksas
37
40
Cukraus
0
0.7
Skaidulų
9.6
5.9
makaronai juoda duona
g/100 gr. produkto
Makaronai (nepilno grūdo)
Duona (juoda)
Kalorijų
360
225
Angliavandenių
74
46.5
Baltymų
12
7.5
Riebalų
2
1
Glikeminis indeksas
70
65
Cukraus
2.6
1.9
Skaidulų
3.2
10
pilnagrudziai makaronai juoda duona
g/100 gr. produkto
Makaronai (pilno grūdo)
Duona (juoda)
Kalorijų
359
225
Angliavandenių
71.6
46.5
Baltymų
12.9
7.5
Riebalų
2.3
1
Glikeminis indeksas
37
65
Cukraus
0
1.9
Skaidulų
9.6
10
makaronai balta duona
g/100 gr. produkto
Makaronai (nepilno grūdo)
Duona (balta)
Kalorijų
360
270
Angliavandenių
74
49
Baltymų
12
10
Riebalų
2
3.4
Glikeminis indeksas
70
71
Cukraus
2.6
5.2
Skaidulų
3.2
9.1
pilnagrudziai makaronai balta duona
g/100 gr. produkto
Makaronai (pilno grūdo)
Duona (balta)
Kalorijų
359
270
Angliavandenių
71.6
49
Baltymų
12.9
10
Riebalų
2.3
3.4
Glikeminis indeksas
37
71
Cukraus
0
5.2
Skaidulų
9.6
9.1
makaronai avizos
g/100 gr. produkto
Makaronai (nepilno grūdo)
Avižiniai dribsniai
Kalorijų
360
336
Angliavandenių
74
50
Baltymų
12
11
Riebalų
2
6
Glikeminis indeksas
70
60
Cukraus
2.6
1.1
Skaidulų
3.2
9
pilnagrudziai makaronai avizos
g/100 gr. produkto
Makaronai (pilno grūdo)
Avižiniai dribsniai
Kalorijų
359
336
Angliavandenių
71.6
50
Baltymų
12.9
11
Riebalų
2.3
6
Glikeminis indeksas
37
60
Cukraus
0
1.1
Skaidulų
9.6
9

Palyginimų išvados:

*Pilnagrūdžiai makaronai visais lygintais aspektais yra pranašesni už nepilnagrūdžius makaronus.

*Tiek nepilnagrūdžiai,tiek pilnagrūdžiai makaronai yra optimalus angliavandenių šaltinis.

*Nors nepilnagrūdžiuose ir pilnagrūdžiuose makaronuose gausu baltymų, tačiau šie baltymai yra augalinės kilmės, o tai reiškia, kad jie nėra tokie vertingi kaip gyvulinės kilmės baltymai, todėl kartu būtina valgyti ir gyvulinių baltymų turintį produktą (pvz. mėsa, žuvis).

*Nepilnagrūdžių makaronų glikeminis indeksas, lyginant su pilnagrūdžių makaronų ir kitų produktų, yra aukštas, todėl valgant juos, sotumo jausmas bus trumpesnis.

*Pilnagrūdžiai makaronai praktiškai neturi jokio cukraus savo sudėtyje, o juos sudaro sudėtiniai angliavandeniai, todėl juos valgant, energijos lygis nešokinės ir bus tolygesnis, todėl sumažės tikimybė pajausti energijos išsekimą ir „alkio priepuolį“.

*Pilnagrūdžiuose makaronuose gausu maistinių skaidulų, kurios padeda judėti maistui per visą žarnyną ir gerina virškinimą bei valo mūsų organizmą.

*Pilnagrūdžių makaronų glikeminis indeksas yra mažas, taip pat juose gausu maistinių skaidulų, todėl valgant šiuos makaronus sotumo jausmas truks ilgiau, nei valgant kitus lygintus produktus.

Jeigu tave domina platesnė informacija apie populiariausius produktus ir nori sužinoti daugiau išskirtinės naudingos informacijos apie maisto produktus, mitybos principus bei sveiką gyvenseną, tuomet griebk mūsų elektroninę knygą „28 dienų POKYČIAI“ ir pradėk savo transformaciją jau šiandien!

Sveiki, klausimus rašykite ČIA ;)