Duona

angliavandeniai

Duona ir jos nauda

Duona – tai kepinys iš miltų (pvz. kvietinių, ruginių) arba jų mišinių ir (arba) kitų grūdų produktų tešlos, kuri maišoma, formuojama, purinama ir kildinama mielėmis ir pieno rūgšties bakterijomis, o jos ruošinys kepamas. Šiame produkte yra mineralų (kalcio, magnio, geležies, magnio) bei vitaminų. Duonos maistingumas priklauso nuo jos kokybės. Kuo puresnė duona, tuo geriau ją suvilgo virškinamosios sultys, ir tuo geriau ją įsisavina žmogaus organizmas. 

Palyginimas su kitais produktais

Tad palyginkime šiuos produktus tarpusavyje bei su kitais produktais, kuriuose gausu angliavandenių. Produktus lyginsime pagal kaloringumą, makroelementus (angliavandeniai, baltymai, riebalai), cukraus ir maistinių skaidulų kiekį, kuris yra 100 gramų produkto. Lygindami du produktus kiekvienoje lentelėje, optimalesnį kiekvieno minėto parametro kiekį žymėsime žalia spalva, o mažiau optimalų – raudona spalva. Jeigu dviejų produktų kažkurie parametrai sutaps, žymėsime juos vienodomis spalvomis.

Palyginimų duomenys paimti iš mūsų sukurtos kalorijų skaičiuoklės, kurią privalo išbandyti ir naudoti kiekvienas, kuris prisižiūri savo mitybą.

Tad pradedam!

juoda duona balta duona
g / 100 g produkto
Duona (juoda)
Duona (balta)
Kalorijų
225
270
Angliavandenių
46.5
49
Baltymų
7.5
10
Riebalų
1
3.4
Glikeminis indeksas
65
71
Cukraus
1.9
5.2
Skaidulų
10
9.1
juoda duona ryziai
g / 100 g produkto
Duona (juoda)
Ryžiai (ilgagrūdžiai)
Kalorijų
225
351
Angliavandenių
46.5
78.4
Baltymų
7.5
6.9
Riebalų
1
0.6
Glikeminis indeksas
65
60
Cukraus
1.9
0.1
Skaidulų
10
1.3
balta duona ryziai
g / 100 g produkto
Duona (balta)
Ryžiai (ilgagrūdžiai)
Kalorijų
270
351
Angliavandenių
49
78.4
Baltymų
10
6.9
Riebalų
3.4
0.6
Glikeminis indeksas
71
60
Cukraus
5.2
0.1
Skaidulų
9.1
1.3
juoda duona rudieji ryziai
g / 100 g produkto
Duona (juoda)
Ryžiai (rudieji)
Kalorijų
225
372
Angliavandenių
46.5
77.2
Baltymų
7.5
7.9
Riebalų
1
2.6
Glikeminis indeksas
65
45
Cukraus
1.9
0.9
Skaidulų
10
4
balta duona rudieji ryziai
g / 100 g produkto
Duona (balta)
Ryžiai (rudieji)
Kalorijų
270
372
Angliavandenių
49
77.2
Baltymų
10
7.9
Riebalų
3.4
2.6
Glikeminis indeksas
71
45
Cukraus
5.2
0.9
Skaidulų
9.1
4
juoda duona grikiai
g / 100 g produkto
Duona (juoda)
Grikiai
Kalorijų
225
349
Angliavandenių
46.5
69.3
Baltymų
7.5
12.6
Riebalų
1
3.1
Glikeminis indeksas
65
40
Cukraus
1.9
0.7
Skaidulų
10
5.9
balta duona grikiai
g / 100 g produkto
Duona (balta)
Grikiai
Kalorijų
270
349
Angliavandenių
49
69.3
Baltymų
10
12.6
Riebalų
3.4
3.1
Glikeminis indeksas
71
40
Cukraus
5.2
0.7
Skaidulų
9.1
5.9
miltiniai produktai ar avizos
g / 100 g produkto
Duona (juoda)
Avižiniai dribsniai
Kalorijų
225
336
Angliavandenių
46.5
50
Baltymų
7.5
11
Riebalų
1
6
Glikeminis indeksas
65
60
Cukraus
1.9
1.1
Skaidulų
10
9
g / 100 g produkto
Duona (balta)
Avižiniai dribsniai
Kalorijų
270
336
Angliavandenių
49
50
Baltymų
10
11
Riebalų
3.4
6
Glikeminis indeksas
71
60
Cukraus
5.2
1.1
Skaidulų
9.1
9
juoda duona makaronai
g / 100 g produkto
Duona (juoda)
Makaronai (nepilno grūdo)
Kalorijų
225
360
Angliavandenių
46.5
74
Baltymų
7.5
12
Riebalų
1
2
Glikeminis indeksas
65
70
Cukraus
1.9
2.6
Skaidulų
10
3.2
balta duona makaronai
g / 100 g produkto
Duona (balta)
Makaronai (nepilno grūdo)
Kalorijų
270
360
Angliavandenių
49
74
Baltymų
10
12
Riebalų
3.4
2
Glikeminis indeksas
71
70
Cukraus
5.2
2.6
Skaidulų
9.1
3.2
juoda duona pilnagrudziai makaronai
g / 100 g produkto
Duona (juoda)
Makaronai (pilno grūdo)
Kalorijų
225
359
Angliavandenių
46.5
71.6
Baltymų
7.5
12.9
Riebalų
1
2.3
Glikeminis indeksas
65
37
Cukraus
1.9
0
Skaidulų
10
9.6
balta duona pilnagrudziai makaronai
g / 100 g produkto
Duona (balta)
Makaronai (pilno grūdo)
Kalorijų
270
359
Angliavandenių
49
71.6
Baltymų
10
12.9
Riebalų
3.4
2.3
Glikeminis indeksas
71
37
Cukraus
5.2
0
Skaidulų
9.1
9.6
juoda duona bulves
g / 100 g produkto
Duona (juoda)
Bulvės
Kalorijų
225
82
Angliavandenių
46.5
18
Baltymų
7.5
2
Riebalų
1
0
Glikeminis indeksas
65
65
Cukraus
1.9
0.3
Skaidulų
10
1.6
balta duona bulves
g / 100 g produkto
Duona (balta)
Bulvės
Kalorijų
270
82
Angliavandenių
49
18
Baltymų
10
2
Riebalų
3.4
0
Glikeminis indeksas
71
65
Cukraus
5.2
0.3
Skaidulų
9.1
1.6
miltiniai produktai ar batatai
g / 100 g produkto
Duona (juoda)
Batatai
Kalorijų
225
86
Angliavandenių
46.5
20
Baltymų
7.5
1.5
Riebalų
1
0.1
Glikeminis indeksas
65
65
Cukraus
1.9
4.2
Skaidulų
10
3
balta duona batatai
g / 100 g produkto
Duona (balta)
Batatai
Kalorijų
270
86
Angliavandenių
49
20
Baltymų
10
1.5
Riebalų
3.4
0.1
Glikeminis indeksas
71
65
Cukraus
5.2
4.2
Skaidulų
9.1
3

Produktų palyginimų išvados:

  • Juoda duona pagal daugelį lygintų aspektų yra pranašesnė už baltą.
  • Abu produktai nėra optimalus baltymų šaltinis, todėl kartu būtina valgyti ir pakankamai baltymų turintį produktą (pvz. mėsa, žuvis).
  • Abu produktai turi mažiau angliavandenių nei dauguma kitų produktai.
  • Abiejuose produktuose gausu maistinių skaidulų, kurios padeda judėti maistui per visą žarnyną ir gerina virškinimą bei valo mūsų organizmą.
  • Tiek baltos, tiek juodos duonos glikeminis indeksas, lyginant su kitais produktais, yra gana aukštas, tačiau tą kompensuoja didelis maistinių skaidulų kiekis, kuris padeda palaikyti sotumo jausmą ilgiau.

Jeigu tave domina platesnė informacija apie maisto produktus, mitybos principus bei sveiką gyvenseną, tuomet griebk mūsų elektroninę knygą 28 dienų pokyčiai ir pradėk savo transformaciją jau šiandien!