fbpx

Bulvės/batatai

Bulvės – tai bulvinių šeimos kiauliauogių genties augalas (šaltinis: https://lt.wikipedia.org/). Bulvėse daug svarbių organizmui vitaminų ir mineralų, t. y. vitamino B6, vitamino C, kalio, fosforo, magnio bei geležies.

Batatai – tai kultūrinis vijoklinių šeimos augalas. Batatuose gausu beta karotino, vitamino C, maistinių skaidulų bei kalcio.

Tad palyginkime šiuos produktus tarpusavyje bei su kitais produktais, kuriuose gausu angliavandenių. Produktus lyginsime pagal kaloringumą, makroelementus (angliavandeniai, baltymai, riebalai), cukraus ir maistinių skaidulų kiekį, kuris yra 100 gramų produkto. Lygindami du produktus kiekvienoje lentelėje, optimalesnį kiekvieno minėto parametro kiekį žymėsime žalia spalva, o mažiau optimalų – raudona spalva. Jeigu dviejų produktų kažkurie parametrai sutaps, žymėsime juos vienodomis spalvomis.

Palyginimų duomenys paimti iš mūsų sukurtos kalorijų skaičiuoklės, kurią privalo išbandyti ir naudoti kiekvienas, kuris prisižiūri savo mitybą.

Tad pradedam!
bulves batatai
g/100 gr. produkto
Bulvės
Batatai
Kalorijų
82
86
Angliavandenių
18
20
Baltymų
2
1.5
Riebalų
0
0.1
Glikeminis indeksas
65
65
Cukraus
0.3
4.2
Skaidulų
1.6
3
bulves grikiai
g/100 gr. produkto
Bulvės
Grikiai
Kalorijų
82
349
Angliavandenių
18
69.3
Baltymų
2
12.6
Riebalų
0
3.1
Glikeminis indeksas
65
40
Cukraus
0.3
0.7
Skaidulų
1.6
5.9
batatai grikiai
g/100 gr. produkto
Batatai
Grikiai
Kalorijų
86
349
Angliavandenių
20
69.3
Baltymų
1.5
12.6
Riebalų
0.1
3.1
Glikeminis indeksas
65
40
Cukraus
4.2
0.7
Skaidulų
3
5.9
bulves ryziai
g/100 gr. produkto
Bulvės
Ryžiai (ilgagrūdžiai)
Kalorijų
82
351
Angliavandenių
18
78.4
Baltymų
2
6.9
Riebalų
0
0.6
Glikeminis indeksas
65
60
Cukraus
0.3
0.1
Skaidulų
1.6
1.3
batatai ryziai
g/100 gr. produkto
Batatai
Ryžiai (ilgagrūdžiai)
Kalorijų
86
351
Angliavandenių
20
78.4
Baltymų
1.5
6.9
Riebalų
0.1
0.6
Glikeminis indeksas
65
60
Cukraus
4.2
0.1
Skaidulų
3
1.3
bulves rudieji ryziai
g/100 gr. produkto
Bulvės
Ryžiai (rudieji)
Kalorijų
82
372
Angliavandenių
18
77.2
Baltymų
2
7.9
Riebalų
0
2.6
Glikeminis indeksas
65
45
Cukraus
0.3
0.9
Skaidulų
1.6
4
batatai rudieji ryziai
g/100 gr. produkto
Batatai
Ryžiai (rudieji)
Kalorijų
86
372
Angliavandenių
20
77.2
Baltymų
1.5
7.9
Riebalų
0.1
2.6
Glikeminis indeksas
65
45
Cukraus
4.2
0.9
Skaidulų
3
4
bulves juoda duona
g/100 gr. produkto
Bulvės
Duona (juoda)
Kalorijų
82
225
Angliavandenių
18
46.5
Baltymų
2
7.5
Riebalų
0
1
Glikeminis indeksas
65
65
Cukraus
0.3
1.9
Skaidulų
1.6
10
batatai juoda duona
g/100 gr. produkto
Batatai
Duona (juoda)
Kalorijų
86
225
Angliavandenių
20
46.5
Baltymų
1.5
7.5
Riebalų
0.1
1
Glikeminis indeksas
65
65
Cukraus
4.2
1.9
Skaidulų
3
10
bulves balta duona
g/100 gr. produkto
Bulvės
Duona (balta)
Kalorijų
82
270
Angliavandenių
18
49
Baltymų
2
10
Riebalų
0
3.4
Glikeminis indeksas
65
71
Cukraus
0.3
5.2
Skaidulų
1.6
9.1
batatai balta duona
g/100 gr. produkto
Batatai
Duona (balta)
Kalorijų
86
270
Angliavandenių
20
49
Baltymų
1.5
10
Riebalų
0.1
3.4
Glikeminis indeksas
65
71
Cukraus
4.2
5.2
Skaidulų
3
9.1
batatai rudieji ryziai
g/100 gr. produkto
Bulvės
Avižiniai dribsniai
Kalorijų
82
336
Angliavandenių
18
50
Baltymų
2
11
Riebalų
0
6
Glikeminis indeksas
65
60
Cukraus
0.3
1.1
Skaidulų
1.6
9
batatai avizos
g/100 gr. produkto
Batatai
Avižiniai dribsniai
Kalorijų
86
336
Angliavandenių
20
50
Baltymų
1.5
11
Riebalų
0.1
6
Glikeminis indeksas
65
60
Cukraus
4.2
1.1
Skaidulų
3
9
bulves makaronai
g/100 gr. produkto
Bulvės
Makaronai (nepilno grūdo)
Kalorijų
82
360
Angliavandenių
18
74
Baltymų
2
12
Riebalų
0
2
Glikeminis indeksas
65
70
Cukraus
0.3
2.6
Skaidulų
1.6
3.2
batatai makaronai
g/100 gr. produkto
Batatai
Makaronai (nepilno grūdo)
Kalorijų
86
360
Angliavandenių
20
74
Baltymų
1.5
12
Riebalų
0.1
2
Glikeminis indeksas
65
70
Cukraus
4.2
2.6
Skaidulų
3
3.2
bulves pilnagrudziai makaronai
g/100 gr. produkto
Bulvės
Makaronai (pilno grūdo)
Kalorijų
82
359
Angliavandenių
18
71.6
Baltymų
2
12.9
Riebalų
0
2.3
Glikeminis indeksas
65
37
Cukraus
0.3
0
Skaidulų
1.6
9.6
batatai pilnagrudziai makaronai
g/100 gr. produkto
Batatai
Makaronai (pilno grūdo)
Kalorijų
86
359
Angliavandenių
20
71.6
Baltymų
1.5
12.9
Riebalų
0.1
2.3
Glikeminis indeksas
65
37
Cukraus
4.2
0
Skaidulų
3
9.6
Palyginimų išvados:

*Bulvės ir batatai yra mažiau kaloringi ir turi mažiau angliavandenių nei kiti lyginti produktai (imant tuos pačius produktų kiekius).

*Nei bulvės, nei batatai nėra laikomi optimaliu baltymų šaltiniu, todėl kartu būtina valgyti ir pakankamai baltymų turintį produktą (pvz. mėsa, žuvis).

*Nei bulvės, nei batatai nėra laikomi optimaliu riebalų šaltiniu, todėl kartu būtina valgyti maistą, kuriame gausu gerųjų riebalų (pvz. žuvis, įvairūs aliejai).

*Bulvių ir batatų glikeminis indeksas yra gana aukštas, todėl nesuteiks ilgo sotumo jausmo.

*Dėl aukščiau išvardintų priežasčių, rekomenduojame bulvės/batatus valgyti saikingai.

Jeigu tave domina platesnė informacija apie populiariausius produktus ir nori sužinoti daugiau išskirtinės naudingos informacijos apie maisto produktus, mitybos principus bei sveiką gyvenseną, tuomet griebk mūsų elektroninę knygą „28 dienų POKYČIAI“ ir pradėk savo transformaciją jau šiandien!

Sveiki, klausimus rašykite ČIA ;)