Bulvės, batatai ir jų nauda
Bulvės – tai bulvinių šeimos kiauliauogių genties augalas. Bulvėse daug svarbių organizmui vitaminų ir mineralų, t. y. vitamino B6, vitamino C, kalio, fosforo, magnio bei geležies.
Batatai – tai kultūrinis vijoklinių šeimos augalas. Batatuose gausu beta karotino, vitamino C, maistinių skaidulų bei kalcio.
Palyginimas su kitais produktais
Tad palyginkime šiuos produktus tarpusavyje bei su kitais produktais, kuriuose gausu angliavandenių. Produktus lyginsime pagal kaloringumą, makroelementus (angliavandeniai, baltymai, riebalai), cukraus ir maistinių skaidulų kiekį, kuris yra 100 gramų produkto. Lygindami du produktus kiekvienoje lentelėje, optimalesnį kiekvieno minėto parametro kiekį žymėsime žalia spalva, o mažiau optimalų – raudona spalva. Jeigu dviejų produktų kažkurie parametrai sutaps, žymėsime juos vienodomis spalvomis.
Palyginimų duomenys paimti iš mūsų sukurtos kalorijų skaičiuoklės, kurią privalo išbandyti ir naudoti kiekvienas, kuris prisižiūri savo mitybą.
Tad pradedam!

g / 100 g produkto | Bulvės | Batatai |
---|---|---|
Kalorijų | 82 | 86 |
Angliavandenių | 18 | 20 |
Baltymų | 2 | 1.5 |
Riebalų | 0 | 0.1 |
Glikeminis indeksas | 65 | 65 |
Cukraus | 0.3 | 4.2 |
Skaidulų | 1.6 | 3 |

g / 100 g produkto | Bulvės | Grikiai |
---|---|---|
Kalorijų | 82 | 349 |
Angliavandenių | 18 | 69.3 |
Baltymų | 2 | 12.6 |
Riebalų | 0 | 3.1 |
Glikeminis indeksas | 65 | 40 |
Cukraus | 0.3 | 0.7 |
Skaidulų | 1.6 | 5.9 |

g / 100 g produkto | Batatai | Grikiai |
---|---|---|
Kalorijų | 86 | 349 |
Angliavandenių | 20 | 69.3 |
Baltymų | 1.5 | 12.6 |
Riebalų | 0.1 | 3.1 |
Glikeminis indeksas | 65 | 40 |
Cukraus | 4.2 | 0.7 |
Skaidulų | 3 | 5.9 |

g / 100 g produkto | Bulvės | Ryžiai (ilgagrūdžiai) |
---|---|---|
Kalorijų | 82 | 351 |
Angliavandenių | 18 | 78.4 |
Baltymų | 2 | 6.9 |
Riebalų | 0 | 0.6 |
Glikeminis indeksas | 65 | 60 |
Cukraus | 0.3 | 0.1 |
Skaidulų | 1.6 | 1.3 |

g / 100 g produkto | Batatai | Ryžiai (ilgagrūdžiai) |
---|---|---|
Kalorijų | 86 | 351 |
Angliavandenių | 20 | 78.4 |
Baltymų | 1.5 | 6.9 |
Riebalų | 0.1 | 0.6 |
Glikeminis indeksas | 65 | 60 |
Cukraus | 4.2 | 0.1 |
Skaidulų | 3 | 1.3 |

g / 100 g produkto | Bulvės | Ryžiai (rudieji) |
---|---|---|
Kalorijų | 82 | 372 |
Angliavandenių | 18 | 77.2 |
Baltymų | 2 | 7.9 |
Riebalų | 0 | 2.6 |
Glikeminis indeksas | 65 | 45 |
Cukraus | 0.3 | 0.9 |
Skaidulų | 1.6 | 4 |

g / 100 g produkto | Batatai | Ryžiai (rudieji) |
---|---|---|
Kalorijų | 86 | 372 |
Angliavandenių | 20 | 77.2 |
Baltymų | 1.5 | 7.9 |
Riebalų | 0.1 | 2.6 |
Glikeminis indeksas | 65 | 45 |
Cukraus | 4.2 | 0.9 |
Skaidulų | 3 | 4 |

g / 100 g produkto | Bulvės | Duona (juoda) |
---|---|---|
Kalorijų | 82 | 225 |
Angliavandenių | 18 | 46.5 |
Baltymų | 2 | 7.5 |
Riebalų | 0 | 1 |
Glikeminis indeksas | 65 | 65 |
Cukraus | 0.3 | 1.9 |
Skaidulų | 1.6 | 10 |

g / 100 g produkto | Batatai | Duona (juoda) |
---|---|---|
Kalorijų | 86 | 225 |
Angliavandenių | 20 | 46.5 |
Baltymų | 1.5 | 7.5 |
Riebalų | 0.1 | 1 |
Glikeminis indeksas | 65 | 65 |
Cukraus | 4.2 | 1.9 |
Skaidulų | 3 | 10 |

g / 100 g produkto | Bulvės | Duona (balta) |
---|---|---|
Kalorijų | 82 | 270 |
Angliavandenių | 18 | 49 |
Baltymų | 2 | 10 |
Riebalų | 0 | 3.4 |
Glikeminis indeksas | 65 | 71 |
Cukraus | 0.3 | 5.2 |
Skaidulų | 1.6 | 9.1 |

g / 100 g produkto | Batatai | Duona (balta) |
---|---|---|
Kalorijų | 86 | 270 |
Angliavandenių | 20 | 49 |
Baltymų | 1.5 | 10 |
Riebalų | 0.1 | 3.4 |
Glikeminis indeksas | 65 | 71 |
Cukraus | 4.2 | 5.2 |
Skaidulų | 3 | 9.1 |

g / 100 g produkto | Bulvės | Avižiniai dribsniai |
---|---|---|
Kalorijų | 82 | 336 |
Angliavandenių | 18 | 50 |
Baltymų | 2 | 11 |
Riebalų | 0 | 6 |
Glikeminis indeksas | 65 | 60 |
Cukraus | 0.3 | 1.1 |
Skaidulų | 1.6 | 9 |

g / 100 g produkto | Batatai | Avižiniai dribsniai |
---|---|---|
Kalorijų | 86 | 336 |
Angliavandenių | 20 | 50 |
Baltymų | 1.5 | 11 |
Riebalų | 0.1 | 6 |
Glikeminis indeksas | 65 | 60 |
Cukraus | 4.2 | 1.1 |
Skaidulų | 3 | 9 |

g / 100 g produkto | Bulvės | Makaronai (nepilno grūdo) |
---|---|---|
Kalorijų | 82 | 360 |
Angliavandenių | 18 | 74 |
Baltymų | 2 | 12 |
Riebalų | 0 | 2 |
Glikeminis indeksas | 65 | 70 |
Cukraus | 0.3 | 2.6 |
Skaidulų | 1.6 | 3.2 |

g / 100 g produkto | Batatai | Makaronai (nepilno grūdo) |
---|---|---|
Kalorijų | 86 | 360 |
Angliavandenių | 20 | 74 |
Baltymų | 1.5 | 12 |
Riebalų | 0.1 | 2 |
Glikeminis indeksas | 65 | 70 |
Cukraus | 4.2 | 2.6 |
Skaidulų | 3 | 3.2 |

g / 100 g produkto | Bulvės | Makaronai (pilno grūdo) |
---|---|---|
Kalorijų | 82 | 359 |
Angliavandenių | 18 | 71.6 |
Baltymų | 2 | 12.9 |
Riebalų | 0 | 2.3 |
Glikeminis indeksas | 65 | 37 |
Cukraus | 0.3 | 0 |
Skaidulų | 1.6 | 9.6 |

g / 100 g produkto | Batatai | Makaronai (pilno grūdo) |
---|---|---|
Kalorijų | 86 | 359 |
Angliavandenių | 20 | 71.6 |
Baltymų | 1.5 | 12.9 |
Riebalų | 0.1 | 2.3 |
Glikeminis indeksas | 65 | 37 |
Cukraus | 4.2 | 0 |
Skaidulų | 3 | 9.6 |
Produktų palyginimų išvados:
- Bulvės ir batatai yra mažiau kaloringi ir turi mažiau angliavandenių nei kiti lyginti produktai (imant tuos pačius produktų kiekius).
- Abu produktai nėra laikomi optimaliais baltymų šaltiniais, todėl kartu būtina valgyti ir pakankamai baltymų turintį produktą (pvz. mėsa, žuvis).
- Abu produktai nėra laikomi optimaliais riebalų šaltiniais, todėl kartu būtina valgyti maistą, kuriame gausu gerųjų riebalų (pvz. žuvis, įvairūs aliejai).
- Bulvių ir batatų glikeminis indeksas yra gana aukštas, todėl nesuteiks ilgo sotumo jausmo.
- Dėl aukščiau išvardintų priežasčių, rekomenduojame bulvės ir batatus valgyti saikingai.
Jeigu tave domina platesnė informacija apie maisto produktus, mitybos principus bei sveiką gyvenseną, tuomet griebk mūsų elektroninę knygą 28 dienų pokyčiai ir pradėk savo transformaciją jau šiandien!