fbpx

Agurkas

Agurkas– tai moliūginių šeimos augalų gentis (šaltinis: https://lt.wikipedia.org/). Agurke galima rasti vitamino C ir vitamino K. Kalbant apie mineralus, agurke galima rasti silicio, kalio ir magnio. Agurkas – puikus ląstelienos šaltinis, ypač jo žievelė. 95% agurko masės sudaro vanduo, tad jis pasižymi ir detoksikuojančiu poveikiu, nes padeda pasišalinti toksinėms medžiagoms. Agurke yra lignano, kuris saugo nuo širdies ir kraujagyslių ligų, taip pat jame yra medžiagų, kovojančių su vėžiu.

Tad palyginkime šią daržovę su kitomis daržovėmis. Daržoves lyginsime pagal kaloringumą, makroelementus (angliavandeniai, baltymai, riebalai), cukraus ir maistinių skaidulų kiekį, kuris yra 100 gramų daržovės. Lygindami dvi daržoves, kiekvienoje lentelėje, optimalesnį kiekvieno minėto parametro kiekį žymėsime žalia spalva, o mažiau optimalų – raudona spalva. Jeigu dviejų produktų kažkurie parametrai sutaps, žymėsime juos vienodomis spalvomis.

Palyginimų duomenys paimti iš mūsų sukurtos kalorijų skaičiuoklės, kurią privalo išbandyti ir naudoti kiekvienas, kuris prisižiūri savo mitybą.

Tad pradedam!

agurkas pomidoras
g/100 gr. produkto
Agurkas
Pomidoras
Kalorijų
11
18
Angliavandenių
2.3
3.9
Baltymų
0.8
0.9
Riebalų
0.2
0.2
Glikeminis indeksas
15
15
Cukraus
1.4
2.6
Skaidulų
0.7
1.2
agurkas morka
g/100 gr. produkto
Agurkas
Morka
Kalorijų
11
45
Angliavandenių
2.3
10.4
Baltymų
0.8
1
Riebalų
0.2
0.1
Glikeminis indeksas
15
39
Cukraus
1.4
5.3
Skaidulų
0.7
3
agurkas paprika
g/100 gr. produkto
Agurkas
Raudonoji paprika
Kalorijų
11
37
Angliavandenių
2.3
7.2
Baltymų
0.8
1.2
Riebalų
0.2
0.4
Glikeminis indeksas
15
15
Cukraus
1.4
4.2
Skaidulų
0.7
2.1
agurkas kopūstas
g/100 gr. produkto
Agurkas
Baltagūžis kopūstas
Kalorijų
11
18
Angliavandenių
2.3
5.4
Baltymų
0.8
1.5
Riebalų
0.2
0.2
Glikeminis indeksas
15
15
Cukraus
1.4
3.3
Skaidulų
0.7
2
agurkas burokėlis
g/100 gr. produkto
Agurkas
Burokėlis
Kalorijų
11
43
Angliavandenių
2.3
9.5
Baltymų
0.8
1.6
Riebalų
0.2
0.1
Glikeminis indeksas
15
65
Cukraus
1.4
6.8
Skaidulų
0.7
2.5

Palyginimų išvados:

*Agurkas yra mažiausiai kaloringa daržovė.

*Agurko glikeminis indeksas yra labai žemas.

*Agurkas yra mažiausiai angliavandenių turinti daržovė.

*Agurke yra mažiausiai virškinimui svarbių maistinių skaidulų, lyginant su kitomis daržovėmis.

*Baltymų kiekis agurke yra žemiausias, lyginant su kitomis daržovėmis.

*Riebalų kiekis agurke yra minimalus.

*Agurkas yra mažiausiai cukraus turinti daržovė.

Jeigu tave domina platesnė informacija apie populiariausius produktus ir nori sužinoti daugiau išskirtinės naudingos informacijos apie maisto produktus, mitybos principus bei sveiką gyvenseną, tuomet griebk mūsų elektroninę knygą „28 dienų POKYČIAI“ ir pradėk savo transformaciją jau šiandien!

Sveiki, klausimus rašykite ČIA ;)