Agurkas ir jo nauda
Agurkas – tai moliūginių šeimos augalų gentis. Agurke galima rasti vitamino C ir vitamino K. Kalbant apie mineralus, agurke galima rasti silicio, kalio ir magnio. Agurkas – puikus ląstelienos šaltinis, ypač jo žievelė. 95% agurko masės sudaro vanduo, tad jis pasižymi ir detoksikuojančiu poveikiu, nes padeda pasišalinti toksinėms medžiagoms. Agurke yra lignano, kuris saugo nuo širdies ir kraujagyslių ligų, taip pat jame yra medžiagų, kovojančių su vėžiu.
Palyginimas su kitomis daržovėmis
Tad palyginkime šią daržovę su kitomis daržovėmis. Daržoves lyginsime pagal kaloringumą, makroelementus (angliavandeniai, baltymai, riebalai), cukraus ir maistinių skaidulų kiekį, kuris yra 100 gramų daržovės. Lygindami dvi daržoves, kiekvienoje lentelėje, optimalesnį kiekvieno minėto parametro kiekį žymėsime žalia spalva, o mažiau optimalų – raudona spalva. Jeigu dviejų produktų kažkurie parametrai sutaps, žymėsime juos vienodomis spalvomis.
Palyginimų duomenys paimti iš mūsų sukurtos kalorijų skaičiuoklės, kurią privalo išbandyti ir naudoti kiekvienas, kuris prisižiūri savo mitybą.
Tad pradedam!

g / 100 g produkto | Agurkas | Pomidoras |
---|---|---|
Kalorijų | 11 | 18 |
Angliavandenių | 2.3 | 3.9 |
Baltymų | 0.8 | 0.9 |
Riebalų | 0.2 | 0.2 |
Glikeminis indeksas | 15 | 15 |
Cukraus | 1.4 | 2.6 |
Skaidulų | 0.7 | 1.2 |

g / 100 g produkto | Agurkas | Morka |
---|---|---|
Kalorijų | 11 | 45 |
Angliavandenių | 2.3 | 10.4 |
Baltymų | 0.8 | 1 |
Riebalų | 0.2 | 0.1 |
Glikeminis indeksas | 15 | 39 |
Cukraus | 1.4 | 5.3 |
Skaidulų | 0.7 | 3 |

g / 100 g produkto | Agurkas | Raudonoji paprika |
---|---|---|
Kalorijų | 11 | 37 |
Angliavandenių | 2.3 | 7.2 |
Baltymų | 0.8 | 1.2 |
Riebalų | 0.2 | 0.4 |
Glikeminis indeksas | 15 | 15 |
Cukraus | 1.4 | 4.2 |
Skaidulų | 0.7 | 2.1 |

g / 100 g produkto | Agurkas | Baltagūžis kopūstas |
---|---|---|
Kalorijų | 11 | 18 |
Angliavandenių | 2.3 | 5.4 |
Baltymų | 0.8 | 1.5 |
Riebalų | 0.2 | 0.2 |
Glikeminis indeksas | 15 | 15 |
Cukraus | 1.4 | 3.3 |
Skaidulų | 0.7 | 2 |

g / 100 g produkto | Agurkas | Burokėlis |
---|---|---|
Kalorijų | 11 | 43 |
Angliavandenių | 2.3 | 9.5 |
Baltymų | 0.8 | 1.6 |
Riebalų | 0.2 | 0.1 |
Glikeminis indeksas | 15 | 65 |
Cukraus | 1.4 | 6.8 |
Skaidulų | 0.7 | 2.5 |
Daržovių palyginimų išvados:
- Agurkas yra mažiausiai kaloringa daržovė.
- Jo glikeminis indeksas yra labai žemas.
- Tai yra mažiausiai angliavandenių turinti daržovė.
- Tai yra mažiausiai virškinimui svarbių maistinių skaidulų, lyginant su kitomis daržovėmis.
- Baltymų kiekis agurke yra žemiausias, lyginant su kitomis daržovėmis.
- Riebalų kiekis agurke yra minimalus.
- Tai yra mažiausiai cukraus turinti daržovė.
Jeigu tave domina platesnė informacija apie maisto produktus, mitybos principus bei sveiką gyvenseną, tuomet griebk mūsų elektroninę knygą 28 dienų pokyčiai ir pradėk savo transformaciją jau šiandien!